Varicela (varicela) este o boală tipică a copilăriei, care apare de obicei între două și zece ani. Infecția virală poate afecta, de asemenea, adolescenții și adulții. Semnul principal este o erupție cutanată.
Care este cauza varicelei?
Varicela este cauzată de o infecție cu virusul varicelei zoster. Acesta aparține grupului de virusuri herpetice. Cazurile de apariție a bolii sunt cunoscute în întreaga lume.
Care este evoluția infecției cu varicelă?
Varicela se transmite între oameni prin așa-numita infecție cu picături. Virușii se răspândesc prin aer atunci când oamenii respiră sau tușesc unii pe alții și atunci când au un contact fizic strâns cu persoane bolnave. Varicela este foarte contagioasă.
Care este perioada de incubație pentru varicela?
Perioada de incubație a varicelei, de la infectare până la apariția bolii, este în medie de două săptămâni. În cazuri individuale, durata variază de la opt zile la patru săptămâni. Varicela este deja contagioasă cu una sau două zile înainte de apariția pustulelor.
De ce o infecție cu varicelă duce adesea la zona zoster?
După ce boala a dispărut, virușii rămân în stare latentă în corpul oamenilor pe viață. În cazul în care apărarea organismului este slăbită, acești viruși pot redeveni activi. După ani de zile, virușii varicelei pot provoca atunci zona zoster. Acest lucru este adesea cauzat de o slăbire a sistemului imunitar din cauza menopauzei, a stresului sau a presiunii psihologice. Aproximativ 20% dintre persoanele care au fost infectate cu varicelă fac, de asemenea, zona zoster.
Care sunt simptomele varicelei?
Simptomele varicelei diferă între copii și adulți mai ales în ceea ce privește gravitatea bolii.
Care sunt simptomele varicelei la copii?
În primele etape ale varicelei, simptomele includ, de obicei, o stare generală de rău. Alte simptome sunt:
- dureri de cap și dureri de membre
- constituție plictisitoare și plângăcioasă
- creșterea temperaturii corpului până la 38-39°C
- mici ploșnițe roșiatice pe față
- Se formează bășici pruriginoase de pe plopi în scurt timp
- Umflarea ganglionilor limfatici
Mâncărimile [erupții cutanate\]\(/skin rash/) reprezintă o problemă deosebită pentru copii. În rest, boala se vindecă complet fără complicații la pacienții tineri. Simptomele pentru varicela la adulți sunt similare cu cele de la copii. Cu toate acestea, evoluția bolii este de obicei mai lungă și mai severă.
- Febră de până la 40 °C
- Număr crescut de vezicule
- Vărsătura întârziată a variolei de până la 4 săptămâni
- Risc crescut de efecte secundare
Ce efecte secundare pot apărea în urma varicelei?
Din cauza efectelor secundare diverse și riscante, infecțiile cu varicelă sunt în centrul atenției. Infecții suplimentare și inflamații ale diferitelor zone nervoase apar deosebit de frecvent.
- Infecția bacteriană datorată inflamației veziculelor ca fiind cea mai frecventă complicație.
- Pneumonie virală ca o complicație frecventă și gravă.
- Rigiditate dureroasă a gâtului (sindrom meningeal).
- Tulburări ale coordonării mișcărilor sub formă de tulburări de echilibru
- În cazuri rare: Meningită, inflamație cerebrală, disfuncție a măduvei spinării și a ficatului.
- În timpul sarcinii, posibil malformații ale fătului
Cum arată varicela?
Varicela caracteristică se dezvoltă din pustule mici. Din acestea se dezvoltă vezicule de mărimea lintei. Acestea se disting clar de mușcăturile de țânțar sau de coșuri, deoarece varicela este umplută cu un lichid transparent. O altă caracteristică este un vestibul roșu în jurul veziculelor. Variola începe pe față și se răspândește de acolo pe tot corpul. Pe măsură ce boala avansează, lichidul devine tulbure. După 3 până la 5 zile, veziculele se usucă, iar toate stadiile variolei pot apărea în același timp.
Cum se diagnostichează varicela?
Diagnosticul de varicelă este foarte ușor și clar pe baza veziculelor cu lichid. Rezultatele de laborator pot confirma, de asemenea, acest lucru. Un test de laborator este deosebit de util în cazurile de boală asimptotică cu puține vezicule.
Trebuie să merg la un medic dacă am varicelă?
O vizită la medic este necesară mai ales dacă diagnosticul este incert din cauza câtorva bășici. De asemenea, trebuie căutat un tratament medical dacă [mâncărimea\]\(/pruritul/) este severă. Din cauza riscului ridicat de a contracta varicela, o vizită la medic este recomandată cu insistență femeilor însărcinate și bebelușilor cu vârsta sub 6 luni. Acest lucru este valabil și în cazul în care copiii sau adulții au o rigiditate a gâtului atunci când au varicelă. Atunci ar putea fi vorba de o complicație gravă.
Care sunt grupurile de risc pentru varicelă?
Varicela este foarte contagioasă. Prin urmare, toate persoanele aflate în apropiere se pot infecta cu varicelă. Grupurile de risc sunt în primul rând nou-născuții, persoanele cu apărarea imunitară slăbită și persoanele care urmează un tratament imunosupresor. În cazul în care aceste grupuri de persoane se infectează, trebuie consultat întotdeauna un medic.
La ce trebuie să fiu atentă cu varicela în timpul sarcinii?
O infecție cu varicelă la femeile însărcinate în primele două trimestre poate duce la o malformație a fătului. Prin urmare, un medic trebuie consultat întotdeauna în caz de boală. În cazul în care o femeie însărcinată contractează varicela cu puțin timp înainte de naștere, nou-născutul poate fi, de asemenea, infectat. Acest lucru implică mai multe riscuri pentru sănătatea copilului.
Care sunt riscurile varicelei la bebeluși?
O infecție cu varicelă la bebelușii cu vârsta sub 6 luni poate avea un curs sever. Nu există protecție împotriva infecției la sugar. Ca efect secundar, în unele cazuri apare o inflamație a vaselor de sânge, ceea ce duce la scurgerea celulelor sanguine. Această complicație poate fi fatală la bebeluși.
Care este tratamentul pentru varicelă?
Varicela este cauzată de virusurile herpetice. Nu s-a găsit încă nicio terapie țintită împotriva acestui tip de virus. Nu este indicată utilizarea antibioticelor. Cu toate acestea, există multe modalități de ameliorare a simptomelor bolii, cum ar fi [mâncărimea]() severă.
Ce ajută împotriva mâncărimilor în varicelă?
Mâncărimea în varicelă este foarte puternică. Dacă pacientul se scarpină pe vezicule, se pot forma [cicatrici\]\(/scar/) pe aceste zone. În același timp, lichidul care iese din vezicule este foarte infecțios. Împotriva mâncărimilor sau a cicatricilor se pot lua diverse măsuri:
- Utilizarea de geluri, creme sau pulberi cu ingrediente active de zinc, taninuri, mentol sau polidocanol este o opțiune bună. Taninurile ajută împotriva mâncărimilor și, împreună cu zincul, servesc la vindecare. Mentolul răcoritor susține efectul.
- Dacă mâncărimea este severă, antihistaminicele pot fi prescrise și de medicul curant.
- Unghiile tăiate scurt și lin șlefuite lasă puține urme atunci când sunt zgâriate, iar bășicile rămân închise. Acest lucru previne apariția cicatricilor.
Ce remedii la domiciliu susțin tratamentul varicelei?
Există mai multe remedii casnice care conțin un nivel ridicat de taninuri. Printre acestea se numără ceaiul verde și negru, hamamelisul și mușețelul. Preparate corect, aceste remedii de casă sunt foarte bune împotriva mâncărimilor provocate de varicelă. Atunci când le cumpărați sau le preparați, trebuie să țineți cont de câteva aspecte.
- Ceaiul negru sau verde trebuie să se infuzeze timp de cel puțin zece minute pentru a obține un conținut ridicat de taninuri.
- Ar trebui să se folosească doar hamamelis din extract de scoarță. Acesta conține cea mai mare proporție de taninuri. În schimb, în apa de hamamelis nu există taninuri, ci uleiuri esențiale.
- În cazul ceaiului de mușețel, stoarcerea pliculețului de ceai este utilă pentru a îmbogăți ceaiul cu substanțe amare.
Hamamelisul nu numai că reduce mâncărimile, dar este și antiinflamator, astringent și antiviral. Compresele cu hamamelis sunt deosebit de potrivite. Acestea pot fi răcite în frigider înainte de tratament, ceea ce sporește efectul împotriva mâncărimilor. Un succes similar împotriva mâncărimilor poate fi obținut cu ceai verde sau negru. În plus, se recomandă utilizarea unei soluții agitate de hamamelis, ceai de mușețel și oxid de zinc. Aceasta usucă veziculele și pielea se vindecă mai repede. Acest lucru poate preveni o infecție.
Cât durează un caz de varicelă?
Varicela la copii durează până la două săptămâni. Riscul de infecție se termină atunci când toate veziculele au format o crustă. Acest lucru se realizează în medie la șase zile de la apariția pustulelor. Adulții trebuie să se aștepte ca boala să dureze mai mult timp.
Ce face vaccinarea pentru varicelă?
Din cauza riscurilor numeroase și grave, a fost introdusă vaccinarea împotriva varicelei. Astăzi, acesta este recomandat de către Stiko pentru copiii începând cu vârsta de 11 luni.
Ce vaccin se administrează pentru varicelă?
Vaccinul pentru varicelă constă în virusul varicelo-zoster care provoacă boala. Cu toate acestea, virusurile sunt atât de puternic slăbite încât nu se poate produce nicio infecție prin intermediul lor.
Pot fi infectat cu varicelă în ciuda vaccinării?
Dacă vaccinarea este efectuată de două ori, aceasta oferă o protecție completă de 95 la sută. O infecție în ciuda vaccinării este, în consecință, rară. Dacă o persoană a fost totuși infectată, evoluția varicelei este mult mai ușoară. Riscul de efecte secundare este, de asemenea, semnificativ mai mic, chiar și la adulți.
Este posibilă vaccinarea împotriva varicelei ca adult?
Vaccinarea poate fi făcută ca adult. Același vaccin este administrat într-o doză diferită. Vaccinarea este recomandată pentru cei care doresc să aibă copii, dacă nu există încă imunitate la varicelă.