Mâncărimea, arsura sau durerea în timpul actului sexual pot fi semne de uscăciune vaginală. Deși această afecțiune este frecventă, multe femei nu vorbesc despre ea. Cu toate acestea, aproximativ una din trei femei din Germania suferă de uscăciune vaginală după menopauză. Dar chiar și în cazul femeilor tinere, bolile, schimbările hormonale și alți factori pot cauza o zonă intimă uscată. Cu toate acestea, afecțiunea nu trebuie să afecteze calitatea vieții, deoarece posibilitățile unei terapii de succes sunt mari.
Simptomele de uscăciune vaginală
În cazul uscăciunii vaginale sau al atrofiei vaginale în termeni medicali, echilibrul natural de hidratare a membranelor mucoase din zona intimă este perturbat. Acest lucru duce la probleme în viața de zi cu zi și în timpul actului sexual. Din păcate, multe femei consideră că acest subiect este prea intim și, prin urmare, nu vorbesc despre el cu prietenii, cu medicul sau cu partenerul lor. Cu toate acestea, uscăciunea vaginală poate fi tratată foarte bine înainte de apariția unor efecte secundare, cum ar fi infecțiile.
Care sunt simptomele uscăciunii vaginale?
Efectele uscăciunii vaginale sunt multiple. Adesea, uscăciunea vaginală duce la
- Mâncărimi și arsuri
- O senzație de presiune în zona genitală
- Susceptibilitate crescută la inflamații
- Dureri în timpul actului sexual
Nu toate simptomele de uscăciune vaginală apar întotdeauna în același timp. Se poate întâmpla să se observe doar unul sau două simptome. În cazul în care simptomele sunt neclare sau suplimentare, trebuie consultat un ginecolog pentru a clarifica afecțiunea. Ginecologul poate exclude alte boli ca fiind cauza.
Este periculoasă uscăciunea vaginală?
Atrofia vaginală în sine nu este periculoasă. Cu toate acestea, simptomele pot fi adesea foarte neplăcute și rareori se ameliorează de la sine. În plus, un vagin uscat crește riscul de infecție, de exemplu, ciuperca vaginală. Tractul urinar și vezica urinară pot fi, de asemenea, afectate. Prin urmare, tratamentul uscăciunii vaginale este important.
Cum se poate face distincția între uscăciunea vaginală și micoza vaginală?
Micoza[vaginală]() cauzează adesea simptome similare cu uscăciunea vaginală. Cele două boli pot fi distinse în principal prin secreția, care tinde să fie scăzută în cazul uscăciunii vaginale și are un miros normal. În cazul micozei vaginale, pe de altă parte, secreția este de obicei mai lăptoasă și are un miros puternic. În cazul în care se suspectează vaginită, este necesară o examinare de către un ginecolog.
Poate fi dureroasă examinarea la ginecolog?
La unele femei, atrofia vaginală se remarcă și prin dureri în timpul examenului ginecologic. Dar un screening regulat este important pentru sănătate și pentru depistarea precoce a bolii. Conversația cu medicul înainte de examinare trebuie folosită pentru a discuta despre această afecțiune.
Poate uscăciunea vaginală să ducă la aversiune sexuală?
Un sindrom însoțitor frecvent al uscăciunii vaginale este durerea în timpul actului sexual. Atunci când o femeie este excitată sexual, fluxul sanguin către vagin crește. Ca urmare, se produce mai multă umiditate. Dacă vaginul este uscat, umiditatea produsă este adesea insuficientă chiar și în timpul excitării. În acest caz, penetrarea penisului este mai dificilă și poate provoca durere.
Poate uscăciunea vaginală să provoace sânge în urină?
O consecință a uscăciunii vaginale poate fi sângele în urină. Pot exista mai multe cauze pentru acest lucru.
- O membrană mucoasă uscată este, de asemenea, fragilă. O ușoară iritație poate duce, prin urmare, la lacrimi mici și sângerânde în timpul uscăciunii vaginale.
- Dacă femeia nu este suficient de umedă, pereții vaginali devin foarte iritați în timpul actului sexual și pot sângera.
- Inflamația ca urmare a atrofiei vaginale poate afecta în plus tractul urinar. Rezultatul ar fi simptome precum urinarea dureroasă și sânge în urină.
Cauzele uscăciunii vaginale
Cauzele uscăciunii vaginale pot consta atât în tulburări hormonale, cât și psihologice. Dar și alți factori favorizează problemele.
De unde provine uscăciunea vaginală?
Practic, umiditatea vaginală este puternic controlată de hormonul estrogen. Prin urmare, motivele pentru atrofia vaginală se află adesea în următoarele cauze fizice.
- Modificări hormonale: Acestea se pot datora pilulelor contraceptive, menstruației, menopauzei, sarcinii sau alăptării. În același timp, procedurile chirurgicale, cum ar fi îndepărtarea ovarelor, pot provoca uscăciunea vaginală.
- Tratamente: Medicamentele din chimioterapie, dar și radiațiile în partea inferioară a abdomenului pot declanșa uscăciunea vaginală.
- Boli: Boli precum hipertensiunea arterială, diabetul, endometrioza, [ciuperca vaginală](), infecțiile cu virusul papiloma uman (HPV) și sindromul Sjögren pot declanșa uscăciunea vaginală.
Uscăciunea vaginală poate fi cauzată și de influențe externe?
- Tampoane: Tampoanele absorb nu numai sângele, ci și secrețiile vaginale. Atunci când există sângerări abundente, se absoarbe în principal sângele. Când sângerarea este ușoară, însă, tampoanele absorb în principal secrețiile vaginale și pot provoca astfel atrofie vaginală.
- Igiena intimă: Curățarea zonei intime cu substanțe uscăcioase sau folosirea prea frecventă a acestora poate schimba, de asemenea, mediul din vagin. Acest lucru duce la o zonă intimă uscată.
- Îmbrăcămintea: Îmbrăcămintea prea strâmtă, în special lenjeria intimă din fibre sintetice, provoacă fricțiune și căldură în zona intimă.
Uscăciunea vaginală poate avea și cauze psihologice?
Odată ce au apărut probleme în timpul sexului din cauza uscăciunii vaginale sau a traumei psihologice existente, psihicul joacă adesea un rol decisiv pentru continuarea actului sexual. Teama de o nouă durere este atunci adesea amestecată cu îngrijorarea de a dezamăgi partenerul. Acest stres exacerbează adesea problemele de uscăciune vaginală.
De ce apare uscăciunea vaginală în timpul sarcinii?
Sarcina și nașterea sunt puternic influențate de hormoni. Printre altele, nivelul de estrogeni scade în această perioadă. Din cauza echilibrului hormonal dezechilibrat, poate apărea uscăciunea vaginală până la sfârșitul perioadei de alăptare. După încheierea perioadei de alăptare, organismul se reglează de obicei de la sine.
Faptul că nu bei suficient duce la uscăciunea vaginală?
Pentru femei se recomandă doi litri de apă pe zi. Băutura prea mică poate usca pielea și membranele mucoase, chiar și în vagin.
Tratați uscăciunea vaginală
Consecințele uscăciunii vaginale pot fi tratate în diferite moduri, în funcție de cauză și de nivelul dumneavoastră de suferință. Este important să rămâneți relaxată și să considerați uscăciunea vaginală ca pe o stare normală.
Cât timp durează uscăciunea vaginală?
Nu există o durată stabilită pentru uscăciunea vaginală. Femeile mai tinere, fără alte boli fizice, se simt adesea afectate cu 2-3 zile înainte sau după menstruație. După alăptare sau memopauză, organismul are nevoie de o perioadă de timp în timpul tratamentului pentru a reconstrui mediul vaginal adecvat.
Care sunt opțiunile de tratament pentru uscăciunea vaginală?
În general, diferite metode pot ajuta la tratarea uscăciunii vaginale.
- Evitarea influențelor externe
- Tratamentul cu remedii de casă pentru simptome ușoare
- Utilizarea cremelor și a unguentelor umede
- Tratamentul cu medicamente
- Tratamentul cu laser
- Tratament psihoterapeutic
Ce pot face pentru a ameliora simptomele?
În special în cazul influențelor externe, se poate obține o îmbunătățire semnificativă cu mijloace simple. În același timp, aceste măsuri servesc la evitarea agravării inutile a unei uscăciuni vaginale existente, hormonale.
- Este important să beți suficient și să urmați o dietă adecvată. Dacă un deficit hormonal este cauza uscăciunii vaginale, pot fi de ajutor alimentele vegetale care conțin estrogeni, cum ar fi produsele pe bază de soia, semințele de in și legumele.
- Zona intimă trebuie curățată delicat. Atâta timp cât nu există nicio infecție, apa limpede este suficientă pentru curățare. Dacă nu doriți să renunțați la o loțiune de spălare, ar trebui să alegeți un produs cu pH neutru și fără parfum. Hârtia igienică umedă în zona intimă și spray-urile sau deodorantele intime trebuie, de asemenea, evitate.
- Ar trebui să fie preferate hainele largi și confecționate din materiale naturale, cum ar fi bumbacul. Acest lucru este valabil nu numai pentru lenjeria intimă, ci și pentru colanți și pantaloni. Acest lucru poate preveni o acumulare de căldură în zona intimă, care poate duce la deshidratare.
- Deoarece tampoanele pot usca vaginul, ar trebui folosite în schimb tampoane. Femeile care se simt mai confortabil să folosească tampoane în public ar trebui să folosească cel puțin tampoane acasă. Cupele menstruale sunt recomandate în mod special, deoarece suprafața lor moale și neabsorbantă evită orice fricțiune și absorbția nedorită de lichide.
- De asemenea, exercițiile fizice favorizează circulația sângelui la nivelul mucoaselor. Cu cât circulația sângelui este mai bună, cu atât țesuturile sunt mai umede. Fie că este vorba de exerciții fizice sau de plimbări regulate mai lungi, exercițiile fizice ajută, de asemenea, la ameliorarea uscăciunii vaginale.
- Experții recomandă, de asemenea, o activitate sexuală regulată. Aceasta îmbunătățește circulația sângelui în vagin și crește umiditatea. Aceasta nu depinde de penetrarea de către partener. Acest lucru poate fi realizat și prin masturbare.
Ce remedii ajută împotriva uscăciunii vaginale?
Gama de produse împotriva uscăciunii vaginale este foarte diversă. Cele disponibile în comerț sunt:
- Cremele hidratante
- Creme cu acid lactic
- Creme cu estrogeni
- Supozitoare cu și fără estrogeni
Cum pot ajuta cremele fără hormoni împotriva uscăciunii vaginale?
Cremele hidratante special concepute pentru vagin sunt eficiente împotriva uscăciunii vaginale. Acestea hidratează vaginul și reduc mâncărimile, arsurile și durerile. Cremele hidratante eficiente împotriva uscăciunii vaginale conțin acid hialuronic, glicerol sau [hamamelis](). Bacteriile acidului lactic din multe creme au ca efect stabilirea și menținerea mediului vaginal acid optim. Acest lucru previne infecțiile. Produsele bazate pur pe acid lactic sunt, de asemenea, foarte eficiente. Cremele nu trebuie să conțină aditivi precum alcoolul și uleiurile esențiale, deoarece acestea au un efect de uscare sau de iritare a pielii. Adesea, cremele hidratante fără estrogen sunt suficiente pentru a trata cu succes uscăciunea vaginală.
Cum acționează o cremă care conține hormoni pentru uscăciunea vaginală?
În cazul în care simptomele sunt severe, o cremă care conține estrogen ajută împotriva uscăciunii vaginale. Aceasta compensează lipsa de hormoni la nivel local în vagin. Prin urmare, cremele care conțin hormoni nu au efectele secundare care apar atunci când hormonii sunt luați sub formă de tablete. Cremele cu estrogen îmbunătățesc circulația sângelui în vagin și, astfel, cresc umiditatea.
Care sunt beneficiile supozitoarelor pentru uscăciunea vaginală?
Două tipuri diferite de supozitoare pot fi folosite pentru a trata uscăciunea vaginală. Produsele fără hormoni, cum ar fi supozitoarele cu acid hialuronic pentru uscăciunea vaginală, au un efect de hidratare. Supozitoarele care conțin hormoni conțin estrogeni, care acționează local în zona vaginală împotriva uscăciunii. Un avantaj al supozitoarelor este că sunt ușor și curat de utilizat. De regulă, nu sunt necesare tampoane împotriva scurgerilor de uleiuri sau creme lubrifiante. De aceea, supozitoarele sunt tovarășii ideali pentru călătorii.
Ce trebuie să fac pentru uscăciunea vaginală cauzată de pilulă?
Dacă apare atrofia vaginală după administrarea pilulei sau după trecerea la un alt tip de pilulă, acest lucru trebuie discutat imediat cu medicul. În afară de uscăciunea vaginală, pilula poate provoca efecte secundare suplimentare. Prin urmare, metodele contraceptive alternative, cum ar fi DIU, sunt avantajoase. Cu toate acestea, deoarece DIU hormonal poate provoca, de asemenea, uscăciune vaginală, ar trebui preferat un DIU de cupru. Alternativ, prezervativele și metoda mucusului cervical pot fi, de asemenea, utilizate pentru contracepție.
Pot remediile de acasă să ajute cu uscăciunea vaginală?
Remediile hidratante sunt deosebit de utile pentru uscăciunea vaginală, în special din cauza schimbărilor hormonale. Remediile casnice pentru a restabili valoarea corectă a pH-ului vaginului sunt, de asemenea, folosite cu succes.
- Baia de oțet: Vaginul are un mediu acid. Dacă acesta este perturbat, o baie de oțet poate ajuta. Oțetul se amestecă cu apă caldă și se folosește ca o baie de șezut timp de aproximativ zece minute.
- Iaurtul: La fel ca oțetul, iaurtul, cu bacteriile sale de acid lactic, poate, de asemenea, să susțină mediul acid al vaginului. Iaurtul natural se aplică pe vagin de două ori pe zi, timp de aproximativ 20 de minute. Prin ajustarea valorii corecte a pH-ului vaginului, agenții patogeni pot pătrunde mai puțin ușor. În plus, iaurtul are un efect de răcire asupra uscăciunii vaginale și ameliorează mâncărimile.
- Uleiuri: Uleiurile hrănitoare și hidratante ajută în cazul vaginului uscat. Uleiul de măsline s-a dovedit a fi un bun remediu de casă pentru uscăciunea vaginală. Uleiul de Evening Primrose, uleiul de cocos și uleiul de migdale pot fi, de asemenea, utile pentru uscăciunea vaginală. Folosirea acestor produse face ca peretele vaginal să fie mai suplu și mai moale. În același timp, ajută împotriva arsurilor și mâncărimilor acute. În acest scop, ar trebui folosite doar uleiuri de înaltă calitate și pure, de preferință din culturi organice. Uleiul ecologic pentru bebeluși pe bază de ulei de migdale este, de asemenea, foarte hrănitor și nu conține ingrediente nocive.
- Vaselină: Vaselina și lanolina formează o peliculă protectoare pe piele. Mai ales pielea aspră și crăpată devine din nou suplă și rezistentă.
- Aloe vera: Sucul plantei de aloe vera este un hidratant valoros. Gelul obținut din acesta este excelent pentru a calma din nou mucoasele iritate și a atenua astfel mâncărimile și arsurile. Cu toate acestea, trebuie folosit doar gelul pur, fără alcool. Alcoolul ar reduce efectul, deoarece are un efect de uscare a pielii și a membranelor mucoase.
- Ghee: Untul clarificat din medicina ayurvedică poate fi folosit ca cataplasmă vaginală. Pentru a face acest lucru, înmuiați un tampon în ghee încălzit în cameră și introduceți-l. Tamponul trebuie să rămână în ghee timp de până la trei ore. Tratamentul nu ar trebui să dureze mai mult de o săptămână.
Ce trebuie luat în considerare atunci când se utilizează remedii de casă pentru uscăciunea vaginală?
Este dificil de evaluat care remediu de casă este cel mai bun pentru fiecare persoană în parte. În mod ideal, ar trebui să se aleagă mai întâi produsul cu cea mai bună experiență în cazul altor probleme și fără alergii cunoscute. Remediul de casă selectat se încearcă mai întâi timp de câteva zile. Trebuie evitată schimbarea constantă între diferite remedii, deoarece efectele pozitive, precum și cele negative nu pot fi apoi atribuite unui singur remediu de casă. Remediile de casă pot provoca, de asemenea, reacții alergice individuale și trebuie atunci întrerupte imediat.
Ce să faci cu uscăciunea vaginală după menopauză?
Nivelul scăzut de estrogen după memopausǎ aduce cu sine diverse probleme pentru multe femei. Dacă uscăciunea vaginală este doar unul dintre numeroasele simptome ale memopauselor, se recomandă o terapie holistică sub supraveghere medicală. Atunci se aleg adesea estrogenii sub formă de injecții sau tablete. Uneori, uscăciunea zonei intime este singura nemulțumire, sau administrarea de estrogeni nu este de dorit din cauza efectelor secundare. În acest caz, remedii casnice testate și încercate, creme hidratante sau creme hormonale pot fi de ajutor, în funcție de gravitate.
Cum acționează hamamelisul împotriva uscăciunii vaginale?
[Hamamelisul]() virgin (hamamelis latin) conține taninuri care au un efect astringent și antiinflamator. Acest lucru poate preveni infecțiile care însoțesc o zonă intimă uscată. De asemenea, micile rupturi se pot diminua mai repede datorită efectului cicatrizant al hamamelisului.
Ce ajută cu uscăciunea vaginală în timpul actului sexual?
Apare durerea în timpul actului sexual și vaginul nu se umezește corespunzător în ciuda excitației? Aceasta este o consecință normală a bolii. Este important să aflăm dacă atrofia vaginală este cauzată de motive fizice sau psihologice. O opțiune pe termen scurt pentru uscăciunea vaginală este gelul lubrifiant pentru a ajuta penisul să alunece în vagin. Dacă sunteți intolerantă la ingredientele din cremele lubrifiante, puteți folosi un gel lubrifiant natural. Gelul de aloe vera fără aditivi este un remediu dovedit în acest sens.
Notă: Uleiul de nucă de cocos și uleiul de măsline sunt adesea recomandate ca lubrifianți alternativi. Cu toate acestea, majoritatea prezervativelor sunt fabricate din materiale care nu sunt rezistente la ulei. Prin urmare, uleiurile nu ar trebui să fie folosite ca lubrifianți alternativi împreună cu un prezervativ. Doar gelul de aloe vera poate fi folosit împreună cu prezervativele.
Ce se poate face în legătură cu cauzele psihologice ale uscăciunii vaginale?
Gândurile la nașterea dificilă persistă, stresul de la locul de muncă vă distrage atenția sau teama de durere în timpul actului sexual este paralizantă. Multe lucruri pot face ca excitația să fie prea scăzută și vaginul să rămână prea uscat. Dacă au fost excluse cauzele fizice ca motiv al afecțiunii, metodele de gestionare a stresului, cum ar fi yoga, meditația sau relaxarea musculară progresivă, pot fi de ajutor. Este foarte important să discutați cu partenerul dumneavoastră pentru a evita blocajele și durerile inutile. Ca soluție temporară, la început se poate folosi lubrifiantul. Nu ar trebui să existe un cerc vicios de durere în timpul actului sexual și anxietate ulterioară. În cazul în care blocajele sunt deja prezente, terapia medicală sexuală poate ajuta.
Când se utilizează un laser pentru uscăciunea vaginală?
În cazul uscăciunii vaginale după menopauză, o creștere naturală a hormonului estrogen este imposibilă. Prin urmare, tratamentul cu laser poate fi util în cazurile de disconfort sever. Fasciculul laser stimulează regenerarea pielii. Terapia vaginală cu laser trebuie repetată de două ori și nu este acoperită de asigurările de sănătate.