Scabia, cunoscută din punct de vedere medical sub numele de scabie, este din nou în creștere și în Germania. Boala de piele este cauzată de acarieni și se credea că a dispărut. În ultimii ani, cazurile de scabie au crescut din nou. Boala nu este periculoasă, dar provoacă un grad ridicat de suferință din cauza mâncărimilor intense.
Care este cauza scabiei?
Scabia este declanșată de acarieni care se așează pe pielea oamenilor. Acarienii femele de scabie sapă tuneluri în piele pentru a depune ouăle acolo. Canalele au o lungime de maximum trei centimetri, sunt sinuoase și de culoare brun-roșiatică. Acarienii fac parte din categoria arahnidelor, dar nu sunt vizibili cu ochiul liber. Animalele își lasă excrementele în canale, care irită sistemul imunitar.
Care sunt simptomele scabiei?
În stadiul inițial al scabiei, canalele acarianilor sunt singurele semne de boală. Deoarece nu există alte simptome, scabia nu este observată. Abia după două până la cinci săptămâni apare o reacție a sistemului imunitar la excrețiile acarienilor. Aceasta provoacă [mâncărimi]() severe, roșeață și arsuri. Dacă boala apare în mod repetat, organismul reacționează la infestarea cu acarieni în câteva zile.
Cum arată scabia?
Aspectul cutanat al scabiei se caracterizează prin ploșnițe mici, înroșite, care sunt adesea pline de lichid. Dacă plopii sunt zgâriați pentru a-i deschide, apare adesea o inflamație, cu roșeață și sângerare puternică. Ca urmare, se formează ulterior cruste. La copii, scabia poate provoca formarea de vezicule pe piele. Scabia este adesea confundată cu [eczema]() normală în stadiile incipiente. Cu toate acestea, aspectul scabiei poate fi, de asemenea, atipic și să difere de simptomele clasice.
Cum pot recunoaște scabia?
Acarienii preferă căldura și sunt deosebit de activi atunci. Mâncărimea neobișnuit de puternică, mai ales când este cald, este un indiciu clar de scabie. Persoanele afectate suferă, din păcate, de simptome mai ales în paturile calde. În același timp, paraziții preferă să infesteze regiunile calde ale corpului, cu pielea subțire, cum ar fi: - regiunile cu piele fină, cum ar fi:
- între degetele de la mâini sau de la picioare
- în cotloanele brațelor și încheieturile mâinilor
- la subsuori
- în zona genitală și bucală
- în regiunea buricului, linia centurii și zona inghinală
- în zona gleznelor și pe marginile interioare ale picioarelor.
La adulți, scabia nu apare în zona capului și a gâtului. În schimb, la sugari și copii mici, aceste zone pot fi, de asemenea, infestate de acarieni.
Care sunt diferitele forme de scabie?
Scabia este clasificată în diferite forme, în funcție de gravitatea ei:
- "Scabie normală": Aspectul prezintă simptomele tipice
- "Scabie întreținută": Cu un sistem imunitar puternic sau o igienă extremă, scabia nu prezintă simptome atât de clare. Acest lucru o face dificil de diagnosticat.
- "Scabie cu scoarță": Scabia crustacee apare adesea la persoanele cu un sistem imunitar slab. Acarienii îi infestează foarte sever pe acești oameni. Adesea, pe zonele afectate se formează solzi sau cruste grele.
Cum are loc transmiterea în cazul scabiei?
Acarienii scabiei se transmit prin contact prelungit cu pielea. De obicei, o scurtă atingere sau o strângere de mână nu este suficientă. Cele mai frecvente căi de transmitere sunt:
- îmbrățișarea prelungită
- Dormitul în același pat
- Îmbrățișarea
- Actul sexual
- Igiena personală de către persoanele infectate
- Jocul
Este scabia cauzată de o igienă precară?
Scabia este o boală infecțioasă. Infecția este independentă de igiena personală. Sunt afectate toate grupurile de persoane de toate vârstele, cu predilecție copiii, persoanele în vârstă sau persoanele cu deficiențe imunitare.
Pot să o iau de la animalul meu de companie?
La animalele de companie, cum ar fi câinii și pisicile, apar alți acarieni ai scabiei. Aceștia se pot transmite la om. Cu toate acestea, ei supraviețuiesc acolo doar câteva zile.
Care este tratamentul pentru scabie?
Scabia se tratează prin uciderea acarienilor. În acest scop se folosesc preparate antiacarieni sub formă de creme sau tablete. Cu ingredientul activ potrivit și dozajul corect, boala poate fi tratată foarte bine.
Cu ce se tratează scabia?
Preparatele împotriva acarienilor pot fi folosite sub formă de creme sau tablete. Ingredientul activ este un insecticid care este aprobat pentru utilizare la om. Trebuie acordată o atenție deosebită dozării corecte. Tratamentul independent cu remedii fără prescripție medicală împotriva scabiei poate duce la efecte secundare nedorite. Medicamentele oferite se bazează pe diferite substanțe active:
- Crotamiton: Acest ingredient activ din medicamentele eliberate fără prescripție medicală nu este recomandat, deoarece efectul nu este suficient de dovedit.
- Benzoat de benzil: Medicamentele cu acest ingredient activ sunt eliberate fără prescripție medicală și acționează bine împotriva scabiei. Cu toate acestea, cremele ard foarte neplăcut atunci când sunt aplicate și nu există încă studii științifice complete disponibile.
- Permetrin: Acest medicament eliberat pe bază de prescripție medicală este eficient împotriva scabiei și este de obicei preferat.
- Ivermectina: Acest ingredient activ este conținut în tablete eliberate pe bază de rețetă împotriva scabiei. Ingredientul activ este utilizat în principal pentru scabia de scoarță. În cazul în care acarienii sunt rezistenți la permetrin, se poate administra și ivermectină.
Cum sunt tratați copiii pentru scabie?
Tratamentul copiilor împotriva scabiei trebuie să se facă întotdeauna cu consultarea unui medic. Bebelușii pot fi tratați cu permetrină începând cu vârsta de 3 luni. Benzoatul de benzil poate fi, de asemenea, utilizat începând cu al doilea an de viață. Dozajul corect trebuie discutat individual cu medicul.
Cât timp durează vindecarea de scabie?
În decurs de o săptămână, paraziții pot fi uciși, iar pacientul nu mai este contagios. Cu toate acestea, mai durează până la două săptămâni pentru ca simptomele să dispară complet. Unii pacienți pot dezvolta eczeme post-sarcinale. Aceasta este o reacție alergică la reziduurile de acarieni din organism și poate dura până la șase săptămâni.
Cum pot sprijini vindecarea?
Din cauza mâncărimilor puternice, scabia poate duce la răni deschise. În cele mai grave cazuri, aceasta poate duce la erizipel sau chiar la otrăvire cu sânge. Remedii precum antihistaminicele orale sau unguentele cu cortizon ameliorează mâncărimea. Adulții ar trebui să-și taie unghiile. Mănușile strânse sunt recomandate bebelușilor pentru ca aceștia să nu se scarpine.
Poate fi tratată scabia cu remedii casnice?
Remediile casnice nu pot îndepărta acarienii enervanți ai scabiei. Ele sunt recomandate pentru a ameliora mâncărimile și pentru a grăbi vindecarea zonelor afectate. În special în cazul eczemelor post-scabie, durează săptămâni până când persoanele afectate nu mai prezintă simptome. Următoarele remedii casnice pot fi folosite pentru a susține scabia:
- [Hamamelis](): Hamamelisul reduce mâncărimea și inhibă inflamația. Acest lucru permite ca zonele afectate ale pielii să se vindece mai repede. Hamamelisul poate fi aplicat sub formă de cataplasmă pe zona inflamată sau poate fi folosit ca aditiv la o baie fierbinte. Unguentul de hamamelis se aplică pe zona afectată.
- Apa caldă: Temperaturile ridicate ucid larvele și nimfele. Din păcate, acarienii nu mor din această cauză. În cazurile de infestare severă, cum ar fi scabia de scoarță, băile pot fi de ajutor.
- Ulei de arbore de ceai: Se spune că uleiul de arbore de ceai este capabil să ucidă acarienii. Cu toate acestea, efectul nu a fost încă dovedit suficient de științific. Datorită proprietăților sale antiinflamatorii, uleiul sprijină vindecarea și previne infecțiile. Uleiul ar trebui utilizat doar diluat cu un ulei neutru, cum ar fi uleiul de migdale sau de cocos.
- Saună: Dacă aveți propria saună, temperaturile ridicate pot ucide acarienii scabiei. Din cauza riscului de infectare, saunele publice nu trebuie să fie vizitate de persoanele afectate.
Trebuie să mă duc la doctor cu scabie?
În cazul în care se suspectează scabie, trebuie consultat un medic, deoarece scabia este dificil de tratat singură. Multe remedii eficiente împotriva scabiei sunt disponibile pe bază de prescripție medicală. Dacă scabia nu este tratată, boala devine cronică. În primele câteva luni, numărul de acarieni crește brusc, iar papulele și roșeața se răspândesc pe tot corpul. În stadiul final, numărul de acarieni este din nou mult redus. Din cauza infestării constante și a mâncărimilor, apar eczeme și inflamații pe tot corpul.
Cum poate fi evitată infecția cu scabie?
Este dificil de evitat infecția cu acarieni. Motivul este perioada lungă de incubație a scabiei, cu două până la cinci săptămâni. În această perioadă, transmiterea scabiei poate avea deja loc. Pacienții afectați trebuie să își informeze mediul înconjurător și să evite contactul cu alte persoane în timpul tratamentului.
Ce măsuri de igienă trebuie să iau dacă am scabie?
În special în cadrul familiilor, boala se poate răspândi rapid. Prin urmare, membrii familiei sunt adesea tratați și preventiv împotriva scabiei. Acarienii scabiei supraviețuiesc pe suprafețe și textile la temperatura camerei timp de până la 48 de ore. În dormitorul mai răcoros, timpul de supraviețuire chiar crește. Deși infecția este rară, trebuie să se țină cont de măsuri importante de igienă:
- Prosoapele ar trebui să fie folosite doar de o singură persoană
- Schimbați lenjeria de pat zilnic, dacă este posibil
- Spălați lenjeria de pat și prosoapele cel puțin la 60 °C.
- Spălați hainele care nu trebuie spălate la 60 °C cu un detergent igienic
- Păstrați textilele care nu se pot spăla într-o pungă de plastic sigilată timp de șapte zile sau nu le folosiți în această perioadă.
- Covoarele, mobilierul tapițat, saltelele și scaunele pentru copii trebuie aspirate zilnic, dacă este posibil.