Arsurile dureroase și bășicile din zona intimă sunt un indiciu al unei epidemii de herpes. Acesta este un virus care este purtat de aproximativ 67% dintre persoanele cu vârsta sub 50 de ani din întreaga lume. De multe ori, virusul trece neobservat, deoarece boala nu se declanșează. Cu toate acestea, diverși factori pot duce la o boală acută.
Care sunt simptomele herpesului genital?
Simptomele herpesului genital adesea nu apar după infectare. În multe cazuri, virusul rămâne neobservat în organism. Un focar de infecție poate apărea de la câteva zile până la câțiva ani după infectare și poate provoca simptome dureroase:
- Arsuri și mâncărimi în zona genitală
- vezicule pline de lichid care mai târziu se deschid și formează cruste.
- Febră și stare de rău
- Noduli limfatici umflați
În cazul în care boala izbucnește pentru prima dată, simptomele sunt deosebit de dureroase. Următoarele focare sunt mai ușoare și dispar mai repede. Simptomele precum ganglionii limfatici umflați și febra nu mai apar de obicei.
Există simptome speciale ale herpesului genital la femei?
Herpesul genital afectează în principal labiile femeilor. Zona afectată se înroșește și se formează vezicule care lăcrimează. Infecția se poate răspândi și la vagin, vulvă și colul uterin. Aceasta poate provoca furnicături până la șolduri și picioare.
Care sunt simptomele herpesului genital la bărbați?
Herpesul genital afectează cu precădere organele sexuale și la bărbați. Roșeața și bășicile apar pe penis, scrot și prepuț. Anusul poate fi, de asemenea, afectat. Durerea și furnicăturile pot iradia în coapse.
Care este cauza herpesului genital?
Herpesul genital este cauzat de infecția cu virusul herpes simplex. Virusurile HS de tip 1 sunt, de obicei, responsabile de herpesul labial. Herpesul genital, pe de altă parte, este cauzat de virusurile HS de tip 2. Cu toate acestea, se poate întâmpla, de asemenea, ca herpesul genital să fie declanșat de virusul de tip 1.
Cum are loc transmiterea în cazul herpesului genital?
Virusurile herpetice se transmit prin contactul cu pielea, în special prin intermediul membranelor mucoase. Prin urmare, cea mai frecventă cale de infectare este reprezentată de relațiile sexuale neprotejate. Lichidul din vezicule este deosebit de contagios. Prin urmare, riscul de infectare este deosebit de ridicat în stadiul acut. Infecția poate apărea și prin intermediul jucăriilor sexuale folosite în comun.
Poate fi transmis herpesul genital și prin alte relații sexuale?
Virușii pot infecta, de asemenea, mucoasa bucală și apoi pot provoca herpes labial. Este posibilă și transmiterea prin mâini, de la gură la zona intimă. Prin urmare, infecția poate apărea și în timpul sexului oral. Acest lucru este valabil și în cazul actului sexual anal.
Este herpesul genital contagios chiar și fără simptome?
Cel mai mare risc de infecție provine de la lichidul din vezicule. Odată ce s-a format crusta pe vezicule, riscul de infecție este redus. După ce simptomele s-au vindecat complet, există încă un risc rezidual ca partenerii sănătoși să se infecteze în timpul actului sexual. Persoanele afectate nu sunt adesea conștiente de infecția lor, deoarece boala nu a izbucnit încă. Prin urmare, transmiterea poate avea loc și în mod inconștient.
Pot să fac herpes genital fără contact sexual?
Noi studii au arătat că virusul poate supraviețui până la 48 de ore în aerul cu umiditate suficientă. Prosoapele în special, dar și lenjeria de corp sau așternuturile de pat, oferă șanse bune de supraviețuire pentru virusul herpes simplex.
Care sunt cauzele apariției bolii?
Mulți oameni nu observă infecția cu virusuri herpetice, deoarece boala nu se declanșează. Cauzele comune pentru o izbucnire a bolii sunt:
- modificări hormonale
- Stresul psihologic
- Febră și infecții
- un sistem imunitar slăbit
Care sunt problemele cu herpesul genital în timpul sarcinii?
În cazul herpesului genital în timpul sarcinii se pot distinge trei situații diferite.
- Infecția datează de mult timp și prima apariție a bolii înainte de sarcină: Dacă există deja o infecție și boala a izbucnit de mai multe ori, în organismul mamei s-au format anticorpi. Aceștia se transmit și la embrionul nenăscut. Acest lucru protejează și copilul, iar antivirușii locali sunt suficienți pentru a trata boala. Doar aproximativ 5% dintre bebeluși se infectează în uterul mamei.
- Focar de boală cu puțin timp înainte de naștere: O stare de boală acută care implică canalul de naștere poate fi problematică. În ciuda anticorpilor, nou-născutul se poate infecta cu ușurință. În acest caz, virușii intră în sângele nou-născutului prin ochi, gură și piele. Rezultatul poate fi o infecție periculoasă la nivelul creierului. În acest caz, gravidei i se administrează un tratament prin perfuzie cu un agent inhibitor de virusuri. Alternativ, în cazul unui focar acut, se preferă o cezariană.
- Infecție cu puțin timp înainte sau în timpul sarcinii: În acest caz, nu s-au format încă suficienți anticorpi. Probabilitatea de infectare a copilului la naștere este foarte mare. Prin urmare, și în acest caz se folosesc medicamente care inhibă virusul sau se ia în considerare o cezariană.
Care este tratamentul pentru herpesul genital?
Herpesul genital nu se poate vindeca. După infectare, virusul rămâne în organism. Tratamentul pentru herpesul genital se limitează la limitarea virusului și la tratarea simptomelor.
Cum se tratează herpesul genital?
Herpesul genital se tratează cu antivirale. Aceste antivirale împiedică virusurile să se înmulțească. Acest lucru frânează infecția și simptomele dispar. Tratamentul exact depinde de gravitatea focarului.
Ce medicamente ajută în cazul herpesului genital?
Deoarece primul focar de herpes genital este deosebit de sever, tratamentul trebuie început cât mai curând posibil. În cazul unor simptome dureroase pronunțate, tabletele sunt recomandate de medic. Pentru herpesul genital se utilizează următoarele medicamente antistatice:
- Aciclovir
- Penciclovir
- Famciclovir
- Valaciclovir
Antiviralele enumerate sunt disponibile pe bază de prescripție medicală sub formă de comprimate.
Există medicamente antivirale fără prescripție medicală pentru herpesul genital?
Pentru doar câteva vezicule mici, unguentele aplicate local sunt adesea suficiente. Acestea conțin, de preferință, ingredientul activ aciclovir. Dacă aceste unguente sunt folosite la primele semne, ele sunt foarte eficiente. Din motive de igienă, unguentul nu trebuie aplicat cu degetele. Tampoanele de bumbac sau spatulele cosmetice sunt cele mai bune. În acest caz, se recomandă utilizarea produselor de unică folosință. Alternativ, spatulele reutilizabile ar trebui să fie atinse doar la un capăt și apoi dezinfectate temeinic.
Care este medicul de contact potrivit pentru herpesul genital?
În general, medicii de familie sau urologii pot fi primul punct de contact. Ca specialiști, femeile aleg ginecologul, iar bărbații andrologul.
Ce remedii acasă ajută la herpesul genital?
Diferite remedii casnice pot atenua simptomele și pot îmbunătăți starea generală.
- Lămâia și melisa: Substanțele active pe care le conțin împiedică virușii să pătrundă în celulele organismului. Cu cât numărul de celule infectate este mai mic, cu atât starea generală a persoanei afectate este mai bună. Citricele se folosesc de preferință diluate sub formă de baie de șezut sau ca cataplasmă.
- Zinc: Oxidul de zinc acționează împotriva germenilor din inflamații și favorizează astfel vindecarea rănilor. Ingredientul activ leagă umiditatea. Acest lucru înseamnă că țesutul nu este înmuiat suplimentar și agenții patogeni sunt mai puțin capabili să depășească bariera cutanată. Oxidul de zinc se aplică sub formă de unguent pe zonele afectate. Tampoanele de bumbac sau spatulele sunt potrivite în acest scop. Spatula trebuie să fie curățată temeinic după tratament.
- Hamamelis: [Hamamelisul]() conține taninuri în multe părți ale plantei. Acestea au un efect astringent și astfel strâng pielea. Membrana mucoasă rezultată, mai fermă, oferă o barieră mai puternică împotriva agenților patogeni. În același timp, taninurile au un efect antiinflamator și ameliorează mâncărimile și arsurile. Hamamelisul poate fi aplicat sub formă de unguent direct cu tampoane de bumbac. În plus, băile de șezut sau compresele ameliorează simptomele și susțin procesul de vindecare.
Remediile de casă, cum ar fi pasta de dinți și mierea, sunt adesea recomandate împotriva herpesului genital. Aceste substanțe închid suprafața sau împiedică vindecarea prin aditivi.
Se poate vindeca și herpesul genital de unul singur?
Herpesul genital poate dispărea și de la sine. Cu toate acestea, primul focar poate provoca un disconfort sever și complicații precum [ciuperca vaginală](), incontinență urinară și, foarte rar, inflamarea creierului. Prin urmare, trebuie luată în considerare o vizită la medic și un tratament medicamentos.
Cât timp durează vindecarea herpesului genital?
Durata simptomelor depinde de mai mulți factori. La primul focar, se poate aștepta o perioadă de 20 de zile fără medicație. În ocaziile ulterioare, se observă de obicei o evoluție mai ușoară, care se vindecă în 10 zile. Antiviralele reduc, de obicei, fazele acute cu 2 până la 4 zile.
Ce se întâmplă după tratamentul herpesului gential?
După ce combate cu succes simptomele bolii, virusul herpetic se retrage în așa-numitele ganglioni, o zonă a sistemului nervos. Virușii nu mai sunt activi. În același timp, însă, ei nu pot fi combătuți de substanțele de apărare proprii ale organismului. În cel mai bun caz, ele rămân inactive acolo pentru tot restul vieții. Cu toate acestea, virusul nu poate fi eliminat complet.
Se poate repeta herpesul genital?
Deoarece virusurile rămân în organism pe viață, boala poate să reapară în orice moment. Stresul și un sistem imunitar slab, în special, pot face ca virușii inactivi să devină din nou activi. În cazul în care fazele acute apar în mod recurent în perioade mai scurte, trebuie consultat în orice caz un medic. Acesta va verifica cauza izbucnirii frecvente a bolii. În același timp, medicul poate examina posibilitățile unei terapii pe termen lung pentru a reduce probabilitatea de reapariție a unor noi focare.
Cum pot preveni herpesul genital?
Prevenirea herpesului genital constă în evitarea infecției. Cu toate acestea, deoarece focarele recurente ale bolii sunt foarte neplăcute și enervante, trebuie luate și măsuri preventive împotriva acesteia.
Cum poate fi evitată infecția cu herpes genital?
Herpesul genital este o boală cu transmitere sexuală. Din acest motiv, contracepția trebuie folosită întotdeauna cu un prezervativ, un prezervativ feminin, sau cu pansamente de lins. Acest lucru nu se aplică doar în timpul unei faze acute. Virusurile pot fi transmise și în stare inactivă. Dacă există un focar acut, lichidul din vezicule este foarte infecțios. De îndată ce apar primele simptome, trebuie evitate complet relațiile sexuale.
Cum să prevenim o nouă epidemie
În ciuda evoluției mai blânde a altor focare acute, o apariție repetată este foarte neplăcută și stresantă. Pentru a evita acest lucru, trebuie evitați factorii de risc. Nu toți factorii de risc, cum ar fi fluctuațiile hormonale datorate ciclului menstrual, pot fi evitați. Dar un stil de viață sănătos, cu mai puțin stres, poate reduce fazele acute.
- Stresul, ca una dintre cauzele principale, poate fi redus prin terapii de relaxare precum yoga sau trainingul autogen.
- Înainte de tratamentele în care ganglionii nervoși afectați pot fi iritați, ar trebui să aibă loc o discuție cu medicul dentist, de exemplu.
- Sistemul imunitar poate fi întărit printr-o dietă bogată în vitamine, exerciții fizice regulate și un somn suficient.
Cum pot evita în continuare infecția?
Pe țesăturile umede, cum ar fi prosoapele, virușii pot supraviețui până la două zile. Acest lucru este valabil și pentru rufele cu temperaturi de până la 40°C. Prin urmare, textilele provenite de la persoanele afectate ar trebui spălate la cel puțin 60°C sau cu o clătire de igienă. Virușii sunt apoi uciși în mod fiabil de un ciclu de uscare ulterior. Acest lucru este necesar mai ales într-o gospodărie cu mai multe persoane cu o persoană infectată.