Un fund inflamat sau coșuri apar adesea la bebelușii și copiii mici care poartă scutece. Două treimi dintre toți copiii de vârsta scutecului suferă de dermatită de scutec cel puțin o dată în această perioadă. Pentru părinți, se pune atunci întrebarea ce îi ajută rapid în cazul dermatitei scutecului.
Cum recunosc eritemul fesier?
Simptomele dermatitei scutecelor sunt variate. Un fund inflamat îi doare pe copii și este evident în comportamentul lor. De aceea, sunt adesea plângăcioși, nu le place să se miște și dorm prost. Un fund inflamat se manifestă adesea la copiii mici atunci când sunt schimbați:
- Roșeață extinsă
- Zone umflate și dureroase pe fund
- Roșeață și zone deschise în zona anală sau genitală
- Pustule și coșuri care pot supura
- Durere și mâncărime
- Arsuri în timpul urinării și al scaunelor
- Pete de piele în formă de inel, albe și solzoase
- Miros distinctiv de amoniac
Toate simptomele nu apar întotdeauna în același timp. Formarea solzilor și a zonelor care lăcrimează apare, de obicei, doar în cursul bolii. În cazul dermatitei scutecului, acest lucru indică o ciupercă, așa-numita aftoasă a scutecului.
Care sunt cauzele dermatitei șervețelului?
Există multe cauze pentru apariția dermatitei scutecului. Mulți părinți suspectează în spatele acesteia o intoleranță la scutece sau o eczemă de scutec. Cu toate acestea, acest lucru se întâmplă doar în cazuri rare.
Care sunt cauzele dermatitei scutecului?
Erupția fesieră este foarte inconfortabilă pentru bebelușii afectați, așa că este util să găsim cauza și să o oprim. Aceste simptome pot fi cauzate de multe motive diferite. Principala cauză este predominant schimbarea prea puțin frecventă a scutecelor. Din urină se produce amoniac dăunător, care înmoaie pielea. Frecarea, ciupercile sau bacteriile cauzează inflamarea pielii sensibile. Următoarele probleme favorizează apariția dermatitei scutecului:
- Diareea
- Curățarea sau uscarea insuficientă a fesei
- Curățarea prea intensă cu detergenți agresivi
- Utilizarea de șervețele umede
- Alimente acide sau picante
- Răceală sau dentiție
Care este tratamentul pentru dermatita șervețelului?
Un fund inflamat la bebeluși sau la copiii mici trebuie tratat imediat înainte ca afecțiunea să se răspândească și mai mult. Dermatita scutecelor este asociată cu mâncărimi și dureri pentru bebeluși, de care copiii trebuie să fie scutiți rapid. Cele mai importante măsuri se concentrează pe a lăsa pielea să se usuce bine. Acest lucru se face prin:
- Schimbarea rapidă a scutecelor după scaune.
- Mângâiați cu grijă zona fundului și pliurile pielii pentru a le usca.
- Nu folosiți șervețele umede sau ulei
- Lăsați aerul și lumina să ajungă la pielea din zona fundului.
- Folosiți scutece respirabile
- Folosiți o căptușeală de mătase în scutec
Ce produse pot fi folosite pentru a trata dermatita scutecului?
Pentru dermatita scutecului, unguentul pe bază de dexpantenol poate contribui la vindecarea rănilor. Ingredientul activ promovează formarea de noi celule cutanate. Un remediu dovedit pentru tratamentul dermatitei scutecului este unguentul cu zinc. Acest produs protejează pielea de umiditate și accelerează vindecarea. Pentru multe zone dureroase, se recomandă utilizarea unguentului de cortizon. Cu toate acestea, acesta nu trebuie folosit la bebeluși și copii mici fără consultarea unui medic.
Ce remedii acasă ajută la erupția cutanată a scutecului?
În cazul dermatitei scutecului, remediile casnice pot ameliora disconfortul și pot sprijini vindecarea. Produsele clasice care sunt folosite pentru leziuni s-au dovedit a fi eficiente. Remediile de casă potrivite pentru vindecarea dermatitei festive sunt:
- Lâna de vindecare absoarbe umiditatea și îngrijește pielea iritată și stresată datorită lanolinei.
- Taninurile din ceaiul negru calmează mâncărimile și acționează împotriva inflamației.
- [Apa de hamamelis]() este eficientă împotriva inflamației și reduce iritația și roșeața pielii. Trebuie folosit un produs fără alcool, altfel hidrolatul poate arde la aplicare.
- Ceaiul de mușețel inhibă inflamația și favorizează vindecarea rănilor
Trebuie să-mi duc copilul la medic pentru iritația festivă?
În cazul în care modificările cutanate apar pe o suprafață mai mare, în mod vizibil și inexplicabil, trebuie consultat un medic pediatru. Acest lucru este valabil și în cazul inflamațiilor severe sau de lungă durată. În cazul în care se suspectează o infestare cu ciuperci sau bacterii, medicația necesară trebuie prescrisă de un profesionist din domeniul medical.
Cum pot preveni iritația festivă?
Durerile de fund pot fi prevenite prin îngrijirea corectă a pielii bebelușilor. Măsuri specifice, cum ar fi:
- Schimbarea regulată a scutecelor: Bebelușii ar trebui să primească un scutec nou după cel mult două ore. Pentru copiii mici, intervalul ar trebui să fie mărit la trei-patru ore.
- Schimbarea scutecelor copiilor după ce își fac nevoile: Copiii au nevoie de un scutec nou după ce își fac nevoile. Acest lucru este valabil și în cazul în care copilul tocmai a primit scutece proaspete.
- Uscarea pielii: După spălare, uscați bine pielea cu un prosop. De asemenea, trebuie să se aibă grijă de pliurile pielii.
- Nu folosiți șervețele umede pentru curățare: În locul șervețelelor umede ar trebui să se folosească șervețele de spălat sau vată. Fundul copiilor cu scutece se curăță doar cu apă pură sau ulei în loc de săpun.
- Tratament precoce: Dacă pielea este ușor roșie, trebuie împiedicată să se agraveze. Produsele care conțin taninuri, cum ar fi ceaiul negru sau extractul de hamamelis, pot fi folosite pentru curățare. Ulterior, zonele înroșite sunt protejate de umezeală cu un unguent cu zinc.
- Aerul și lumina: Dacă bebelușii și copiii mici se deplasează în mod regulat cu fundul gol, straturile inferioare ale pielii se vor usca și ele. Cel mai bine se face acest lucru atunci când bebelușul tocmai și-a făcut nevoile și fundul a fost curățat.
Vara, este ușor să lăsați bebelușii să dea din picioare sau să se târască fără scutec pentru a se schimba. O cârpă făcută din molton sau un prosop vechi protejează păturica de târâre. Iarna, un copil poate răci rapid fără scutec și fără haine. O pereche de colanți cu o gaură în partea de jos încălzește piciorușele, dar permite aerului să ajungă în partea de jos.