Înroșirea și pielea solzoasă de pe cap sau de pe față sunt primele indicii ale eczemei seboreice. Această boală de piele, numită și dermatită seboreică, este în general inofensivă. Mai ales atunci când sunt afectate zone vizibile de pe față, dermatita seboreică poate afecta și stima de sine. Acest articol este menit să ajute persoanele care suferă de această problemă să afle mai multe despre eczema seboreică și despre opțiunile de tratament.
Care sunt simptomele eczemei seboreice?
În cazul eczemei seboreice, scuamele gălbui apar de obicei pe față sau sub păr. Mătreața este vizibil grasă și apare în principal ca focare inflamatorii coerente. Pielea de dedesubt este roșie și iritată. Dacă este afectat scalpul, în unele cazuri pot apărea și mâncărimi. De asemenea, dacă eczema seboreică apare frecvent pe scalp, poate apărea căderea părului. Simptomele apar în episoade neregulate.
Când apare mâncărimea în eczema seboreică?
De obicei, eczema seboreică nu provoacă mâncărimi. O excepție este o evoluție cronică pe scalp. În acest caz, poate apărea mâncărime severă. Scărpinarea trebuie evitată cu orice preț, altfel există un risc ridicat de infecție secundară.
Pe ce părți ale corpului apare eczema seboreică?
Eczema seboreică apare cel mai frecvent pe zonele corpului care au o concentrație mai mare de glande sebacee. Acestea includ:
- Scalp
- Între și pe sprâncene
- În jurul nasului și pe obraji
- Pe și în spatele urechilor
- Rareori sternul și spatele în zona coloanei vertebrale toracice
- Rareori pliuri ale pielii sub sâni, în zona axilei sau în zona inghinală
- La bărbați, în zona bărbii
- La bărbați, în zona genitală
Care sunt diferitele forme de eczemă seboreică?
Eczema seboreică poate să apară în grade și severitate diferite. Prin urmare, boala este împărțită în trei forme diferite:
- Eczematida seboreică: stadiul preliminar al dermatitei cu scuame și roșeață locală, producție mare de transpirație și secreție de sebum.
- Eczema seboreică focală: evoluție moderată până la severă, focarele inflamatorii sunt înroșite, cu scuame neregulate și gălbui, evoluție cronică.
- Eczemă seboreică diseminată: evoluție moderată până la severă, focare roșii extinse, descuamate și inflamatorii, uneori defecte cutanate care lăcrimează și fac cruste.
Pot confunda eczema seboreică cu alte afecțiuni ale pielii?
Simptomele eczemei seboreice sunt similare cu cele ale altor boli de piele. Psoriazisul, numit și psoriazis, prezintă simptome similare. Ele pot fi distinse prin răspândirea modificărilor cutanate. În ambele boli de piele, roșeața și descuamarea traversează granița dintre frunte și linia părului. În cazul psoriazisului, zona afectată este clar delimitată. În eczema seboreică, pe de altă parte, există buzunare de inflamație care nu sunt clar delimitate. Un alt indiciu este căderea părului, care apare doar în cazul dermatitei seboreice. Un diagnostic exact poate fi pus de un medic.
Cum recunosc eczema seboreică la bebeluși?
O formă specială este eczema seboreică la bebeluși, denumită colocvial gneiss. Această boală de piele se caracterizează prin zone înroșite, bine definite. Zonele afectate sunt acoperite cu scuame gălbui, dar nu provoacă aproape deloc mâncărimi. Boala debutează de obicei între a 2-a și a 4-a săptămână de viață, pe scalp, cu așa-numita "crustă de leagăn". În funcție de gravitate, în evoluția ulterioară pot fi afectate și fruntea, gâtul și zona scutecului cu inghinalul.
Care este cauza eczemei seboreice?
Cauza specifică a bolii nu a fost încă cercetată. Se presupune că eczema seboreică este cauzată de mai mulți factori. Se presupune că o producție crescută de sebum este un factor important. Un alt factor ar putea fi colonizarea, de obicei inofensivă, a pielii cu o ciupercă de drojdie, Malassezia furfur.
Care sunt factorii de risc pentru eczema seboreică?
Eczema seboreică poate apărea la persoane de toate vârstele și sexele. Majoritatea persoanelor afectate sunt de sex masculin. Există unii factori care pot crește riscul. Aceștia includ:
- Vârsta: Eczema seboreică este mai frecventă la persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 60 de ani.
- Genetica: Un istoric familial al afecțiunii crește riscul de a o avea.
- Hormoni: Modificările hormonale ar putea înrăutăți eczema seboreică. Bebelușii și femeile aflate în timpul sarcinii sau la menopauză sunt mai predispuse să facă boala.
- Boli: Persoanele cu boli neurologice, cum ar fi Parkinson sau HIV, prezintă un risc mai mare de eczemă seboreică.
- Stresul: Eczema seboreică poate fi declanșată sau agravată de stres.
- Starea pielii: Persoanele cu pielea și părul uleios sunt, de asemenea, mai predispuse la eczema seboreică.
- Vremea: Cei mai mulți bolnavi experimentează mai puține simptome în lunile de vară.
Cum se tratează eczema seboreică?
Tratamentul afecțiunii cutanate depinde de forma și gravitatea simptomelor. Până în prezent, nu există un tratament care să vindece complet eczema seboreică. Eczema seboreică este o afecțiune inofensivă, care nu este contagioasă. Simptomele, cum ar fi descuamarea și roșeața, pot fi tratate bine.
Ce remedii ajută împotriva eczemei seboreice?
Pentru tratament se folosesc diverse substanțe active. Scopul este de a reduce infestarea fungică. Printre medicamentele eficiente se numără:
- Antifungice: Aplicate extern, aceste antifungice luptă împotriva răspândirii ciupercii de drojdie. Acest grup include: Sulfură de seleniu, piritionă de zinc și, pentru simptome mai severe, ketoconazol și miconazol.
- Keratolitice: Acești agenți înlătură celulele moarte ale pielii care pot înfundă porii. Agenți precum acidul salicilic reduc astfel efectele eczemei seboreice.
- Inhibitori de calcineurină: Aceștia inhibă sistemul imunitar și au un efect antiinflamator. Ingredientul activ pimecrolimus, în special, a demonstrat un succes inițial în tratamentul eczemei seboreice. Ingredientul activ tacrolimus, despre care se spune că ar avea, de asemenea, un efect fungicid asupra ciupercii cutanate Malassezia furfur, aparține tot acestui grup.
- Glucocorticoid: În cazurile de roșeață severă sau de lăcrimare, se folosește cortizonul înainte de tratamentul cu antimicotice. Acesta frânează inflamația și are un efect decongestionant.
Substanțele active sunt conținute în cremele și unguentele aplicate extern. Acestea ajută în cazul eczemelor seboreice de pe nas, urechi și corp. Pentru scalp se folosesc șampoane speciale.
Ce șampon ajută împotriva eczemei seboreice?
Dacă simptomele apar pe zonele păroase, cum ar fi scalpul, barba sau pieptul, este necesar un șampon special împotriva eczemei seboreice. Mulți pacienți aleg câștigătorul testului de produse anti-mătreață ca șampon. De obicei, aceste produse nu sunt potrivite, deoarece sunt mai eficiente împotriva scalpului uscat. Alegerea unui remediu greșit împotriva eczemei seboreice poate înrăutăți simptomele. În schimb, este recomandată utilizarea produselor cu antimicotice, cum ar fi sulfura de seleniu sau ketoconazol. Pentru a proteja ochii, este mai bine să folosiți o cremă sau un unguent pentru eczema seboreică pe sprâncene.
Când ar trebui să consult un medic pentru eczema seboreică?
Un dermatolog poate pune un diagnostic precis și poate oferi consiliere cu privire la opțiunile de tratament. Unele medicamente sau tratamente pentru ciuperca pielii pot avea efecte secundare nedorite. Mai ales în cazul alergiilor, alegerea medicației potrivite poate fi făcută doar de către un medic. În plus, dermatologul poate efectua o monitorizare periodică a pielii și a simptomelor pentru a preveni recidivele.
Ce măsuri susțin eczema seboreică?
Pe lângă medicamente, modificările stilului de viață pot ameliora simptomele. Dieta joacă un rol important în eczema seboreică. Evitarea zahărului, a carbohidraților și a grăsimilor animale poate reduce producția de sebum. Reducerea stresului prin tehnici de relaxare, cum ar fi yoga, poate avea, de asemenea, un efect pozitiv asupra aspectului pielii. În cazurile severe, terapia cu lumină care livrează lumină ultravioletă către structura cutanată afectată poate ajuta la ameliorarea simptomelor.
Cum se tratează eczema seboreică la bebeluși?
Dermatita seboreică la sugari nu necesită, de obicei, tratament. Boala nu îi afectează pe copii. În primul an de viață, cefalopatia cedează de la sine. Mătreața groasă de pe scalp poate fi înmuiată prin frecare cu ulei sau cremă grasă. După două ore, ele pot fi îndepărtate cu ușurință într-o baie. Dacă sunt afectate și alte zone ale pielii, îmbăierea regulată cu puțin ulei adăugat ajută de obicei. Pielea bebelușului se îngrijește cu creme hidratante. Pliurile afectate ale pielii sunt îngrijite cu unguent cu zinc, astfel încât să nu apară pete deschise. Dacă unguentul de zinc nu este suficient, trebuie consultat un medic.
Când ar trebui să-mi duc copilul la medic pentru eczema seboreică?
În cazul în care se suspectează eczema seboreică, poate fi recomandată o vizită la medic. Acest lucru este valabil mai ales dacă diagnosticul este incert sau dacă simptomele se agravează în ciuda îngrijirii. Adesea, suspiciunea poate fi clarificată în timpul unui control de rutină. În cazul în care există și mâncărimi sau lăcrimare severă începând cu a treia lună de viață, este imperativ ca sugarul să fie consultat de un medic. Acesta poate fi un indiciu al unor complicații care trebuie tratate rapid.
Ce remedii de casă ajută la eczema seboreică?
Există mai multe remedii casnice care pot ajuta la ameliorarea simptomelor eczemei seboreice. Cu toate acestea, este important de reținut că unele remedii de casă nu prezintă aceeași eficiență la fiecare pacient. Pentru cei care suferă de alergii, este util un test cu un tampon de vată îmbibat pe o zonă de piele care nu este vizibilă. Unele remedii de casă care pot fi utile în tratarea eczemei seboreice sunt:
- Ulei de arbore de ceai: Uleiul de arbore de ceai conține substanțe care acționează împotriva infecțiilor fungice. Ca urmare, poate ajuta la reducerea mătreții și a roșeaței de pe scalp. Pentru a-l folosi, adăugați câteva picături în șampon sau în produsele de îngrijire a părului și amestecați bine.
- Hamamelis: Taninurile din[hamamelis]() reacționează cu proteinele din piele. Astfel, se formează o peliculă protectoare subțire pe piele. Datorită acestei proprietăți astringente, hamamelisul este eficient împotriva mâncărimilor și inhibă inflamația în eczema seboreică. Un tratament regulat cu hamamelis pentru eczema seboreică calmează pielea și roșeața dispare mai repede.
- Uleiul de cocos: Uleiul de cocos are proprietăți antimicrobiene și antiinflamatorii și poate ajuta la calmarea pielii. Uleiul se aplică pe zonele afectate sau se folosește ca mască de păr.
- Oțetul de cidru de mere: Oțetul de cidru de mere ajută la echilibrarea pH-ului pielii în eczema seboreică. Acest lucru face ca ciupercile și bacteriile să se răspândească mai greu pe piele. Diluat cu apă, oțetul se aplică cu un tampon de bumbac.
În cazul în care simptomele se agravează sau apare un disconfort suplimentar, produsele trebuie întrerupte imediat.