Eczema, numită și dermatită în medicină, este un termen colectiv pentru diferite boli ale epidermei. Aproape fiecare adult suferă de această boală inflamatorie a pielii la un moment dat în viață. Eczema nu este contagioasă, dar mâncărimile intense o fac neplăcută pentru pacient.
Cum pot recunoaște eczema?
Eczema este cauzată de inflamarea pielii. Deși afecțiunea are cauze diferite, se observă multe simptome comune. Semnele caracteristice sunt:
- Roșeață și inflamație
- Mâncărime severă
- Pielea formează solzi sau cruste
- Supurație
- Piele uscată cu fisuri
- Umflături roșii, cu mâncărimi
Unele forme de dermatită apar doar pe anumite zone ale corpului, cum ar fi eczema pe mână. Cu toate acestea, dermatita poate apărea, de asemenea, oriunde pe corp.
Care sunt diferitele tipuri de eczeme?
Pot apărea diferite tipuri de eczeme. Distincția constă în cauză și în aspect.
- Eczema atopică (neurodermatită): O boală cronică manifestată prin mâncărimi, piele roșie și solzoasă. Neurodermatita apare adesea împreună cu alergii, cum ar fi febra fânului.
- Dermatita de contact (eczema alergică): O reacție a pielii la o anumită substanță sau materiale, cum ar fi nichel, parfum sau anumite substanțe chimice.
- Eczemă dishidrotică (dermatită a mâinilor și picioarelor): Această afecțiune a pielii se manifestă prin apariția unor vezicule cu mâncărimi pe mâini, picioare și brațe. Ea însoțește alte boli de piele și apare în contact cu substanțe agresive sau cu umiditate ridicată.
- Eczema nummulară (dermatită nummulară): O boală cronică manifestată prin erupții cutanate rotunde, cu mâncărimi, roșii și solzoase. Cauza bolii este neclară. Persoanele cu febra fânului sau astm suferă, din păcate, mai des de această eczemă.
- Eczema seboreică (gneică): O afecțiune care se manifestă prin piele [uscată\]\(/dry-skin/), solzoasă și cu mâncărimi pe scalp, pe față și în zona pieptului. Cauza se crede că este producția excesivă de grăsime, care este însoțită de o infecție fungică. Această dermatită este adesea cronică.
- Dermatita de stază (dermatită de stază): Această boală de piele se manifestă prin mâncărimi, piele roșie și solzoasă pe picioare la pacienții cu tulburări circulatorii.
Care este cauza eczemei?
Cauzele eczemelor sunt foarte diverse, iar pentru mai multe forme de dermatită cauza nu este încă cunoscută. Factorii declanșatori cunoscuți pentru unele eczeme sunt:
- Contactul cu substanțe alergenice precum substanțe chimice, detergenți, dezinfectanți, bijuterii sau uleiuri, dar și acarieni, ca în eczema post-scabială legătură internă cu scabioza.
- Stresul și alimentația deficitară aferentă pot lua din elasticitatea pielii. Acest lucru o face mai sensibilă la germeni și alergeni.
- Prea multă umezeală din cauza hainelor impermeabile la aer, a transpirației abundente sau a igienei excesive duce la înmuiere a pielii. Uleiurile protectoare sunt spălate, iar pielea devine mai sensibilă la germeni.
- Contactul prea îndelungat cu apa, faptul că nu se bea suficient, aerul uscat de încălzire sau băile de soare îndelungate pot usca pielea. Bariera cutanată își pierde protecția naturală și germenii pot pătrunde.
Ce grupuri de risc sunt mai afectate de eczeme?
Eczema poate apărea la oricine, indiferent de vârstă. Unele grupuri de risc sunt mai predispuse să dezvolte dermatită. Acestea includ:
- Predispoziția ereditară: Dacă eczema a apărut de mai multe ori în trecut în cadrul familiei, riscul unei persoane de a face dermatită este crescut. Acest lucru se aplică adesea în cazul eczemei atopice.
- Persoanele alergice: Dacă există o intoleranță la anumite substanțe, cum ar fi nichelul, organismul reacționează cu eczeme la contact. În același timp, dacă există o alergie, cum ar fi febra fânului, organismul și, prin urmare, pielea este slăbită. Atunci se poate răspândi o eczemă precum neurodermatita.
- Persoanele imunocompromise: Infecțiile, stresul și administrarea de imunodepresive slăbesc sistemul de apărare al organismului. Acest lucru face ca pielea să fie mai susceptibilă la iritații și inflamații, precum și la eczeme.
- Persoanele bolnave în mod cronic: O serie de boli cronice, inflamatorii, cum ar fi diabetul zaharat și boala Parkinson, pot slăbi sistemul de apărare al organismului. Adesea, medicația necesară atacă echilibrul pielii, oferind baza pentru eczeme.
- Contactul cu substanțe critice: În viața lor profesională, multe persoane sunt în contact permanent cu substanțe care pot declanșa eczeme. Alergiile de contact sunt deosebit de frecvente în rândul personalului medical, al femeilor de serviciu, al coafezelor și al esteticienilor.
Cum se tratează eczema?
Cele mai multe eczeme sunt ușor de tratat. Din păcate, unele dintre aceste afecțiuni sunt cronice și nu pot fi vindecate. Tratamentul eczemelor depinde de tipul și de gravitatea afecțiunii. Eczema pe piele cauzată de bijuterii care conțin nichel poate fi vindecată rapid prin renunțarea la acestea. În cazul în care cauza dermatitei este necunoscută, trebuie consultat un medic:
- Mâncărimi severe și de lungă durată
- Infestarea unor zone sensibile, cum ar fi eczema de pe pleoapă sau din ureche
- Dermatită extinsă
- Inflamație a zonelor afectate
- Eczemă pe picior, atunci când apare disconfort la mers
- Dermatită recurentă
Eczema de pe față provoacă adesea multă suferință, așa că este bine să consultați un medic. La copii, diagnosticul trebuie inițiat devreme, deoarece multe medicamente pot fi folosite doar în doze mai mici sau deloc la copii.
Ce medicamente pot ajuta în cazul eczemelor?
În cele mai multe cazuri, pentru eczeme se folosesc unguente cu agenți antiinflamatori și antipruriginoși. Aceste medicamente aplicate local împotriva eczemelor cutanate conțin corticosteroizi care suprimă sistemul imunitar. Antihistaminicele, care sunt adesea disponibile fără prescripție medicală în farmacii, sunt folosite pentru a ameliora mâncărimile. În cazul în care sunt afectate zone mari ale corpului sau dacă eczema este deja foarte avansată, devine necesară terapia sistemică cu tablete. Acest lucru poate fi necesar și în cazul eczemelor de pe scalp, deoarece părul face dificilă aplicarea cremelor. Terapia poate fi prescrisă doar de către un medic. În cazul în care zonele de dermatită au devenit deja inflamate, se folosesc antibiotice pentru a trata infecția. Eczema seboreică de pe scalp joacă un rol special în tratamentul dermatitei. Tratamentul se efectuează cu șampon care conține un antimicotic ca ingredient activ împotriva infecțiilor fungice.
Ce măsuri pot sprijini vindecarea eczemelor?
Pot fi utilizate diferite metode pentru a sprijini tratamentul dermatitei. Acestea diferă în funcție de tipul de eczemă.
- Fototerapia: Prin iradierea pielii cu lumină UV, celulele care sunt relevante pentru boala de piele sunt ucise. Această metodă este utilizată în principal pentru neurodermatită.
- Evitarea factorilor declanșatori: Fie că este vorba de crema de zi, cerceii cu nichel sau agenții de curățare agresivi, factorii declanșatori ai eczemei trebuie evitați imediat.
- Îmbrăcăminte adecvată: Îmbrăcămintea lejeră din bumbac este respirabilă și permite aerului să ajungă la corp. Acest lucru previne acumularea de căldură și ajută eczema să se vindece mai bine.
- Fizioterapie: Dacă aveți eczemă de stază, fizioterapia poate îmbunătăți fluxul sanguin către venele din picioare. Acest lucru va îmbunătăți simptomele.
- Nu vă scărpinați: Scărpinarea zonelor afectate provoacă leziuni suplimentare ale pielii. Bacteriile și germenii pot pătrunde și provoca o infecție. Unghiile trebuie să fie ținute scurte. Mănușile strânse ajută adesea în cazul copiilor mici.
Cum pot susține tratamentul eczemei cu remedii de casă?
Atunci când se tratează cu remedii de casă, regula este: umed pe umed și gras pe uscat. Gelurile și soluțiile apoase pot fi de ajutor în cazul eczemelor care lăcrimează. Cremele și unguentele grase sunt folosite pentru dermatita uscată. Remediile de casă potrivite sunt:
- Mâncărime: Compresele răcoritoare pot fi folosite pentru a opri mâncărimea pe perioada aplicării. Alternativ, produsele care conțin taninuri, cum ar fi ceaiul negru sau [hamamelisul\]\(/witch hazel/) sunt folosite ca comprese.
- Infecție: Dacă o infecție s-a răspândit pe eczemă, compresele și unguentele pe bază de flori de mușețel ajută. Acestea conțin substanțe active antiinflamatoare, cicatrizante și antibacteriene și susțin astfel vindecarea pielii.
- Eczeme care lăcrimează: Mușețelul și calendula susțin vindecarea pielii. Scoarța de stejar și hamamelisul au un efect antipruriginos, antiinflamator și de cicatrizare a rănilor. Remediile de casă pot fi folosite sub formă de comprese umede, geluri, infuzii apoase și băi.
- Eczeme uscate, cronice: Unguentele cu un conținut ridicat de grăsimi și extracte de calendula sau mușețel sunt potrivite pentru îngrijirea și vindecarea pielii uscate și inflamate. Alternativ, se pot aplica diverse uleiuri din amăgitoare, măsline sau sunătoare. Pentru a hidrata pielea, zonele afectate sunt tratate cu cremă de glicerină.