Micoza vaginală este un subiect tabu în societatea noastră. De aceea, există multe mituri despre infecție și boală. Cu toate acestea, bolile organelor genitale externe sensibile și ale membranelor mucoase ale vaginului sunt foarte frecvente. Cu un tratament corect, micoza vaginală poate fi tratată rapid și cu succes.
Micoza vaginală
Micoza vaginală, numită și micoză vaginală, este adesea asociată cu toaletele necurățate și cu lipsa igienei personale. Uneori este considerată și de către profani o boală venerică. Aceste mituri sunt false și le fac pe femeile cu o micoză vaginală să se simtă rușinate. Ciuperca se instalează neobservată în vaginul multor femei, iar anumite condiții declanșează o infestare excesivă.
Ce este micoza vaginală?
Există multe ciuperci pe pielea și pe mucoasa unei persoane. La o persoană sănătoasă, ciupercile și microorganismele sunt în echilibru, astfel încât nu are loc o răspândire nedorită. La nivelul mucoaselor vaginale, o valoare scăzută a pH-ului limitează răspândirea ciupercilor de drojdie. O schimbare în mediul vaginal poate declanșa o infestare excesivă a ciupercilor de drojdie, cum ar fi Candida albicans.
Cine poate fi afectat de micoza vaginală?
În principiu, oamenii pot face micoză vaginală la orice vârstă. De preferință, sunt afectate femeile aflate la vârsta fertilă. Dar bebelușii, copiii și femeile după menopauză pot fi, de asemenea, afectate de micoza vaginală.
Cât de des apare micoza vaginală?
Nu se cunosc cifre exacte privind frecvența ciupercilor vaginale. Se estimează că aproximativ 70 % dintre femei suferă de o infecție fungică a vaginului cel puțin o dată în viață. Acest lucru înseamnă că există un risc clar pentru femei de a contracta micoza vaginală.
Este micoza vaginală contagioasă pentru bărbați?
În principiu, micoza vaginală nu este o boală venerică. Cu toate acestea, bacteriile candida sunt foarte contagioase. De aceea, este foarte posibil ca ciuperca să se instaleze în zona genitală a bărbatului după actul sexual.
Simptomele de micoză vaginală
Caracteristica micozei vaginale este, mai ales, mâncărimea intensă în zona vaginului și a labiilor.
Care sunt simptomele tipice ale micozei vaginale?
Micoza vaginală are, de obicei, simptome foarte tipice. Cu toate acestea, nu toate simptomele trebuie să fie sesizabile în același timp. Principalele simptome sunt:
- [Mâncărime]() severă
- Durere la urinare
- Scurgere albă, sfărâmicioasă
- Învelișuri alb-cenușii pe vagin
- Afta vaginală poate provoca sânge în secreții?
În general, sângerarea nu este un simptom tipic al candidozei vaginale. Cu toate acestea, pielea din zona vaginală este atacată și inflamată de ciupercă. Ca urmare, stresul mecanic cu hârtia igienică sau cu un prosop poate provoca leziuni ușoare. Rezultatul poate fi o scurgere ușor maronie. Dacă în secrețiile datorate micozei vaginale apare sânge, este recomandată o vizită la medic.
Care sunt semnele de aftoasă vaginală la copii?
Afta vaginală la fete este asociată cu semne care sunt similare cu cele ale femeilor adulte. Cu toate acestea, copiii nu au încă o secreție care să ajute la diagnosticare. Prin urmare, ar trebui să fiți atenți la următoarele simptome:
- Mâncărimi și arsuri severe
- Umflături și roșeață în jurul vaginului
- Piele inflamată în zona genitală
- Durere la urinare
Care este diferența dintre micoza vaginală și o infecție bacteriană?
Simptomele ciupercii vaginale și ale vaginozei bacteriene sunt foarte asemănătoare. Mirosul de pește al secreției și lipsa roșeaței indică o infecție bacteriană.
Cum pot fi sigură dacă există o ciupercă vaginală sau o infecție bacteriană?
La fel cum se efectuează un test la ginecolog pentru micoza vaginală, acesta poate fi făcut și la domiciliu. Manipularea testului frotiului este, de asemenea, simplă. Cu o acuratețe de 90 %, testele pentru micoza vaginală pentru uz casnic sunt foarte fiabile. Aceste teste sunt disponibile în farmacii și drogherii.
Cauzele micozei vaginale
În diferite condiții, echilibrul din vagin se tulbură. Acest lucru poate avea diverse cauze fizice, dar și psihologice.
Care sunt cauzele micozei vaginale?
Micoza vaginală este adesea simptomul altor cauze, cum ar fi:
- Modificări hormonale
- [Uscăciunea vaginală]()
- Boli precum diabetul sau SIDA
- Medicamente care suprimă sistemul imunitar
- Igiena excesivă
- Raporturi sexuale neprotejate
Ce influență au hormonii asupra micozei vaginale?
Micoza vaginală poate fi declanșată de schimbările hormonale. Dacă organismul produce mai multe estrogeni, crește formarea de glicogen (zahăr). Acesta este cel mai bun teren de reproducere pentru ciupercile de drojdie precum Candida albicans. Nivelurile de estrogen ale femeilor se schimbă iar și iar în cursul vieții lor. Schimbările puternice, naturale, sunt un dat:
- Prin sarcină
- Prin administrarea pilulei
- În timpul pubertății
- Prin menopauză
- Cu puțin timp înainte de naștere
Ce medicamente promovează micoza vaginală?
În special, medicamentele care afectează sistemul imunitar declanșează micoza vaginală. Printre acestea se numără:
- Antibioticele
- Medicamente antireumatice
- Imunosupresoare, cum ar fi cortizonul
- Agenți chimioterapici
De ce antibioticele îți dau afte vaginale?
Ciuperca vaginală atunci când se iau antibiotice nu este neobișnuită. Medicamentele luptă împotriva bacteriilor din organism. Cu toate acestea, multe antibiotice nu acționează doar împotriva agenților patogeni, ci și împotriva bacteriilor în general. Acest lucru ucide, de asemenea, bacteriile lactice protectoare din mucoasa vaginului. Acest lucru schimbă mediul vaginului și ciupercile de drojdie se pot înmulți foarte bine. Acesta este motivul pentru care ciuperca vaginală este un efect secundar comun al antibioticelor.
Care sunt cauzele micozei vaginale recurente?
După tratamentul împotriva micozei vaginale, ciuperca a dispărut. Cu toate acestea, nu este întotdeauna garantat faptul că flora vaginală este din nou intactă. În plus, relațiile sexuale neprotejate pot duce la o nouă infecție. Stresul sever sau bolile pot crește, de asemenea, susceptibilitatea la micoza vaginală.
Care este efectul stresului ca o cauză a micozei vaginale?
Dacă flora vaginală este intactă, ciupercile de drojdie se înmulțesc doar într-o măsură limitată. Problemele psihologice, cum ar fi stresul, slăbesc sistemul imunitar. Acest lucru facilitează înmulțirea germenilor și ciupercilor care provoacă boli precum ciuperca vaginală. Problemele psihologice care pot afecta sănătatea sunt:
- stresul deosebit la locul de muncă, până la și inclusiv burn-out-ul
- stresul psihologic datorat decesului, despărțirii sau experiențelor traumatizante
- boli psihice, cum ar fi tulburările de anxietate
Tratați micoza vaginală
O infecție vaginală cu drojdie nu este doar neplăcută. Multe femei consideră subiectul prea intim. Nu ajută faptul că majoritatea femeilor au avut deja această boală cel puțin o dată. O micoză vaginală poate fi tratată rapid și fiabil și nu reprezintă un motiv de îngrijorare.
Cât durează tratamentul pentru micoza vaginală?
Durata bolii este, de obicei, de 3-5 zile. Pot exista diferențe între infecția inițială și boala ulterioară. Este important ca medicamentele să fie luate atât timp cât este indicat în rețetă.
Poate micoza vaginală să dispară de la sine?
Uneori, micoza vaginală poate dispărea de la sine. Cu toate acestea, trebuie să se acorde atunci o atenție specială pentru a preveni răspândirea ciupercii în continuare. Prin urmare, trebuie acordată o atenție deosebită igienei. Deoarece ciuperca se poate înmulți foarte mult în câteva zile, se recomandă un tratament rapid.
Este necesar un medic pentru micoza vaginală?
În general, nu este necesar să consultați un medic pentru micoza vaginală. În următoarele cazuri, nu trebuie să se renunțe la o vizită la ginecolog:
- Dacă semnele de micoză vaginală nu sunt clare.
- Dacă sunteți însărcinată.
- Simptomele nu s-au ameliorat după trei zile, în ciuda remediilor casnice.
- Micoza vaginală cronică apare de mai mult de patru ori pe an.
- Apar simptome suplimentare, cum ar fi febră, dureri puternice și urină cu sânge.
- Aveți mai puțin de 18 ani.
Cum se tratează micoza vaginală?
Tratamentul micozei vaginale se face aproape exclusiv cu medicamente împotriva ciupercilor, așa-numitele antimicotice. Adesea, micoza vaginală poate fi tratată rapid. Cu toate acestea, dacă micoza vaginală este un simptom al altor boli sau dacă este cronică, trebuie adoptată o abordare holistică, în urma consultării cu medicul.
Ce ajută împotriva micozei vaginale?
Antimicoticele omoară ciupercile și astfel vindecă micoza vaginală. Substanțele active ale antimicoticelor atacă membrana celulară a ciupercilor de drojdie și o perforează sau împiedică formarea unei componente a membranei celulare. Perturbarea membranei celulare determină uciderea ciupercilor de drojdie.
Ce remedii pentru ciuperca vaginală funcționează cel mai bine?
Un ingredient activ comun pentru ciupercile Candida este nistatina, cu o eficacitate de 80 %. Imidazolul clotrimazol este eficient împotriva tuturor tipurilor de ciuperci de drojdie. Substanțele active sunt disponibile în următoarele forme:
- Antifungice locale: Comprimate vaginale, supozitoare, creme.
- Antimicotice sistemice: Tablete, orale.
Medicamentele cu acțiune locală împotriva micozelor vaginale sunt adesea suficiente pentru a trata boala. Ele nu împovărează organismul, deoarece sunt aplicate la nivel regional. În cazurile de infestare severă, tratamentul împotriva micozei vaginale se realizează prin administrarea sistemică de tablete care se iau pe cale orală.
Pot folosi medicamente fără prescripție medicală pentru micoza vaginală?
Medicamentele pentru micoza vaginală sunt disponibile fără prescripție medicală la farmacie. Acestea sunt antimicotice topice, cum ar fi cremele sau comprimatele vaginale. În cazul în care simptomele severe necesită comprimate orale, acestea trebuie prescrise de un medic. Aceste medicamente sunt disponibile numai pe bază de prescripție medicală.
Ce efecte secundare pot fi cauzate de antimicotice?
Antimicoticele aplicate local provoacă efecte secundare doar în zona de aplicare. Acestea pot include iritații ale pielii și chiar arsuri și mâncărimi. Agenții sistemici care sunt administrați pe cale orală pot duce la afecțiuni fizice. În funcție de ingredientul activ, acestea includ iritații ale pielii, afecțiuni gastrointestinale și dureri de cap și, în cazuri rare, creșterea valorilor hepatice. Prin urmare, antimicoticele sistemice nu trebuie luate în timpul sarcinii.
Cum se tratează micoza vaginală în timpul sarcinii?
Micoza vaginală apare mai frecvent în timpul sarcinii din cauza modificărilor hormonale. În timpul nașterii, micoza vaginală poate pătrunde în corpul bebelușului prin gură. Nou-născuții nu au suficiente mijloace de apărare împotriva unei infecții fungice și trebuie tratați cu medicamente antifungice imediat după naștere. În cazul bebelușilor prematuri cu greutatea sub 1.500 de grame, o infecție fungică poate chiar să pună în pericol viața. În plus, există indicii că micoza vaginală poate declanșa o naștere prematură. Prin urmare, micoza vaginală trebuie tratată în timpul sarcinii. Începând cu a 34-a săptămână, femeile însărcinate ar trebui să facă un control profilactic pentru micoza vaginală. Antimicoticele locale, cum ar fi imidazolul, sunt considerate sigure în timpul sarcinii. Cu toate acestea, este esențial să discutați cu un ginecolog înainte de a utiliza orice medicament în timpul sarcinii.
Ce trebuie luat în considerare atunci când se iau antimicotice?
Cu ajutorul antimicoticelor, primele simptome sunt ameliorate rapid. Cu toate acestea, chiar dacă simptomele sunt ameliorate, medicamentul trebuie utilizat până la sfârșitul perioadei de aplicare recomandate. În cazul în care durata de utilizare este redusă, sporii fungici care sunt încă prezenți pot provoca rapid o nouă infestare.
Pot remediile de acasă să ajute cu micoza vaginală?
Puține sunt remediile de casă care pot combate efectiv ciuperca vaginală, deoarece nu conțin agenți antifungici. Alte remedii de casă nu sunt potrivite pentru a fi utilizate în vagin, deoarece pot provoca iritații și alergii. Cu toate acestea, unele substanțe pot fi de sprijin în tratarea simptomelor ciupercii vaginale. Mușețelul sub formă de baie de șezut ameliorează simptomele datorită substanțelor antiinflamatorii și calmante. [Hamamelisul\]\(/witch hazel/) sub formă de baie de șezut sau de cremă ajută foarte bine la înlăturarea mâncărimilor. Licoarea de pâine și alte remedii casnice care întăresc apărarea organismului susțin tratamentul medicamentos.
Cum ajută bacteriile lactice împotriva micozei vaginale?
Acidul lactic este prezent în mod constant în vagin și este responsabil pentru mediul acid. Cu o valoare echilibrată a pH-ului în vagin, bacteriile și ciupercile străine se pot dezvolta cu greu. Dacă acest climat din vagin este perturbat, apar infecțiile. Tratamentul cu bacterii lactice ajută la reconstruirea mediului vaginal în timpul infecției și, astfel, accelerează vindecarea. Bacteriile acidului lactic pot fi folosite și pentru a preveni micoza vaginală. În acest scop, ar trebui folosite bacteriile lactice din farmacie. Iaurtul, care este adesea recomandat ca remediu de casă, nu este potrivit pentru tratament. Acesta conține aditivi care pot provoca infecții suplimentare.
Ce trebuie luat în considerare în timpul sexului cu micoză vaginală?
În timpul sexului, ciuperca vaginală poate fi transmisă partenerului. Chiar dacă partenerul nu este infectat și rămâne fără simptome, sporii fungici pot fi găsiți pe penisul său sub prepuț. Prin urmare, trebuie evitate raporturile sexuale în timpul unei infecții cu micoză vaginală. Alternativ, un prezervativ oferă o anumită protecție împotriva ciupercii de drojdie. Din cauza perioadei de incubație, partenerul trebuie să fie întotdeauna examinat în timpul actului sexual neprotejat. Pentru a evita reinfectarea femeii, trebuie tratate infecțiile la partenerul masculin.
Cum se tratează micoza vaginală în timpul perioadei?
Supozitoarele vaginale și comprimatele orale împotriva micozei vaginale pot fi, de asemenea, folosite în timpul perioadei fără probleme. Evitați să folosiți tampoane impermeabile la aer sau pansamente pentru a preveni supraîncălzirea pielii. Tampoanele sunt, de asemenea, nepotrivite pentru supozitoarele vaginale și comprimatele vaginale, deoarece acestea împiedică efectul.
Ce promovează vindecarea micozei vaginale?
Pe lângă tratamentul medical, trebuie acordată o atenție deosebită igienei în timpul infecției. Următoarele măsuri vă vor ajuta:
- Spălați lenjeria de corp și prosoapele la cel puțin 70 °C pentru a distruge ciupercile și sporii.
- Scurtați părul pubian pentru a preveni acumularea de umiditate în vagin.
- Schimbați lenjeria de corp de două ori pe zi.
- Nu împărțiți prosoapele cu mai mult de o persoană
Ce se întâmplă cu micoza vaginală fără tratament?
Dacă micoza vaginală nu este tratată, ciuperca de drojdie se poate răspândi în scurt timp. Aceasta nu se înmulțește doar în vagin și crește simptomele acolo. Ciuperca se poate răspândi și în regiunile învecinate, cum ar fi zona anală. Acest lucru provoacă simptome dureroase.
De ce micoza vaginală revine mereu?
În cazul în care micoza vaginală revine de mai mult de trei ori, evoluția se numește cronică. Aceasta afectează aproximativ 5 - 10% dintre femeile care au fost infectate cu ciuperca de drojdie. Dacă nu se oprește cauza favorizantă a infecției fungice, cum ar fi fumatul, stresul, diabetul, administrarea de antibiotice, o infecție poate să reapară din nou și din nou. De asemenea, pot fi prezente și alte surse de infecție cu ciuperci, cum ar fi cavitatea bucală, intestinele, părul pubian. Acest lucru poate afecta atât femeia, cât și partenerul ei. În cazul în care micoza vaginală continuă să reapară, trebuie consultat în orice caz un medic. Medicul vă poate ajuta să găsiți cauza. Frotiurile medicale ale femeii și ale partenerului ei pot detecta infecții fungice ascunse.
Preveniți micoza vaginală
Nu este important doar să prevenim ciuperca vaginală în timpul sarcinii. Mai ales atunci când luați antibiotice, acest lucru poate preveni micoza vaginală. Cel mai important lucru aici este ca micoza vaginală să nu se răspândească în mod inutil și să nu ia un curs cronic.
Cum poți preveni micoza vaginală?
Metodele de prevenire a micozei vaginale ajută, de asemenea, la susținerea procesului de vindecare. Există doar câteva puncte de luat în considerare:
- Spălați lenjeria intimă la minimum 60 °C
- Lenjeria intimă trebuie să fie confecționată din bumbac care nu afectează pielea, astfel încât să nu se acumuleze nici căldură, nici umiditate.
- Folosiți proteze igienice permeabile la aer și tampoane fără benzi adezive din plastic
- Folosiți în principal apă pentru curățarea intimă. Dacă este necesar, ar trebui să se aleagă loțiuni de spălare fără săpun, cu pH neutru.
- Uscați bine pielea din zona intimă după curățare
Cum poate fi prevenită micoza vaginală cu antibiotice?
În cazul în care există o tendință la ciuperci vaginale, acest lucru trebuie discutat cu medicul înainte de tratamentul cu antibiotice. În special antibioticele care sunt luate pentru o perioadă lungă de timp cresc riscul unei infecții fungice. În cazul micozei vaginale cronice, trebuie ales un medicament cu acțiune rapidă. Alternativ, se poate discuta un tratament profilactic al micozei vaginale, de exemplu cu bacterii lactice.
Cum poate fi prevenită uscăciunea vaginală?
Uscăciunea vaginală este adesea cauzată și de schimbările hormonale. Mediul vaginului și, prin urmare, mucoasa protectoare este perturbat. O membrană mucoasă uscată nu reprezintă o barieră împotriva ciupercilor și bacteriilor. Remediile casnice testate și verificate, cum ar fi hamamelisul, uleiul de măsline sau cremele hidratante, protejează zona intimă și îi furnizează hidratare.