O ciupercă de unghii nu numai că arată inestetic, dar poate provoca și durere dacă nu este tratată. Infecția fungică poate afecta unghiile de pe degete, precum și pe cele de pe picioare. Boala, numită onicomicoză în latină, apare frecvent și aproximativ unul din cinci adulți din întreaga lume este afectat.
Simptomele ciupercii unghiilor
Unghiile de la mâini și de la picioare sunt făcute din corn, care conține o proporție mare de cheratină. Acest strat cornos formează în mod normal o bună protecție împotriva pătrunderii agenților patogeni, cum ar fi ciupercile sau bacteriile. În cazul în care stratul cornos este deteriorat sau mai puțin stabil, germenii și ciupercile pot pătrunde.
Cum pot recunoaște o ciupercă de unghii?
![nagelpilz2.jpg]( =1400x940)
De la marginea din față a unghiei afectate, decolorarea se întinde pe întreaga zonă. Ca urmare, ciuperca unghiilor se manifestă prin următoarele simptome:
- unghii terne, de culoare lăptoasă în stadiul inițial
- unghii fragile și desprinderea straturilor individuale ale unghiilor
- dungi sau pete deschise
- Decolorare sau pete de culoare gălbuie spre maro
- Placă unghială mai groasă
- Inflamație a patului unghial
- Înroșirea pielii din jur
Este foarte avantajos să se diagnosticheze ciuperca unghiilor încă din stadiile incipiente, atunci când unghiile își pierd strălucirea și devin tulburi. În acest moment, o terapie inițiată rapid poate scurta semnificativ durata tratamentului.
Este ciuperca unghiilor periculoasă?
Onicomicoza nu este o boală care pune în pericol viața, dar poate avea consecințe neplăcute. Dacă ciuperca unghiilor nu este tratată la timp, aceasta se poate răspândi la alte unghii. În stadiul final, ciuperca a mâncat unghia și aceasta moare. Durerea se răspândește de la vârfuri la degete și la degetele de la picioare. Mișcările de zi cu zi, cum ar fi apucatul cu degetele sau mersul pe jos, sunt însoțite de durere. În plus, ciuperca unghiilor poate provoca și alte complicații. Pe de o parte, ciuperca se poate răspândi din unghie în organism. În același timp, în stadiul final al ciupercii unghiilor apar adesea mici leziuni ale pielii. Prin intermediul acestora, virușii și bacteriile pot pătrunde în organism și pot provoca inflamații.
Poate ciuperca unghiilor să provoace și decolorarea neagră?
Ciuperca unghiilor se poate face simțită și prin decolorarea neagră a unghiilor. Dacă ciupercile pătrund în stratul cornos și lasă mici cavități, unghia devine neagră. De asemenea, un tip special de ciupercă, ciuperca filamentoasă Neoscytalidiumdimidiatum, cu pigmentație închisă, poate provoca decolorarea neagră a unghiilor. În mod colocvial, acest lucru este adesea denumit ciuperca neagră a unghiilor. Cu toate acestea, ciuperca unghiilor cu o culoare neagră nu este mai periculoasă decât alte tipuri. Tratamentul este, de asemenea, același ca și în cazul ciupercii albe a unghiilor.
Cauzele ciupercii unghiilor
![nagelpilz3.jpg]( =1400x940)
Ciuperca unghiilor este cauzată, de obicei, de ciuperci filamentoase numite dermatofiți. În cazuri rare, ciupercile de drojdie și de frotiu pot provoca, de asemenea, infecția. Ciupercile filamentoase iubesc un climat cald și umed, așa cum există la suprafața pielii. Keratina este o bază importantă de viață pentru aceste ciuperci. Unghiile de la degete și de la picioare, cu conținutul lor ridicat de cheratină, oferă, prin urmare, condiții ideale de viață.
De unde provine ciuperca unghiilor
În viața de zi cu zi, întâlnim ciuperci în multe locuri. De cele mai multe ori, ciuperca unghiilor este rezultatul unei boli existente, cum ar fi o infecție netratată cu picior de atlet. Dar rănile mici de pe unghii sau de pe piele pot fi, de asemenea, un bun punct de intrare pentru ciupercă. Căldura și umiditatea sunt deosebit de favorabile dezvoltării ciupercilor. Acesta este motivul pentru care dermatofitele sunt transmise de obicei în următoarele locuri:
- Piscine, saune și spa-uri
- Vestiare, dușuri și covorașe de sport cu picioarele goale din sălile de fitness
- Covoare în camerele de hotel
- În toate locurile în care se închiriază încălțăminte, cum ar fi sălile de escaladă, magazinele de închiriat schiuri etc.
- Magazine de încălțăminte
Grupuri de risc pentru ciuperca unghiilor
![nagelpilz4.jpg]( =1400x940)
Nu orice rană mică duce imediat la ciuperca unghiilor. Un sistem imunitar slăbit sau o circulație deficitară sunt cei mai comuni factori de risc pentru un risc crescut de infecție. Acesta este motivul pentru care persoanele în vârstă sunt mai predispuse să contracteze această boală. Persoanele cu următoarele afecțiuni preexistente ar trebui să fie deosebit de atente:
- Sistem imunitar slăbit
- Diabet
- psoriazis
- Tulburări circulatorii
- Picioare transpirate
Ciupercile de unghii apar la fel de des pe degetele de la picioare și pe cele de la mâini?
Oamenii intră mai des în contact cu obiecte străine cu degetele. În același timp, mâinile sunt mai uscate și sunt spălate mai des. Degetele de la picioare, pe de altă parte, se află adesea în pantofi, unde există un mediu umed. De aceea, ciuperca unghiilor apare mai des pe degetul de la picior decât pe deget.
Tratați ciuperca unghiilor
![nagelpilz5.jpg]( =1400x940)
Ciuperca unghiilor nu dispare fără tratament. Important în cazul ciupercii unghiilor este depistarea timpurie, dacă este posibil în stadii incipiente. Cu cât ciuperca este tratată mai repede, cu atât durata este mai scurtă. În general, pacienții trebuie să fie pregătiți pentru un tratament de lungă durată, care necesită și o anumită disciplină din partea pacientului.
Ce medic pentru ciuperca de unghii?
Persoana de contact pentru infecțiile fungice ale unghiilor este medicul de familie. Cu cât începeți mai repede tratamentul, cu atât mai ușor și mai rapid va fi procesul de vindecare. Dermatologul poate, de asemenea, să pună un diagnostic de încredere prin microscopie și teste de laborator și să excludă alte cauze pentru simptome.
Ce face un medic dacă se suspectează ciuperca unghiilor?
Atunci când se tratează ciuperca unghiilor, este important să se cunoască ciuperca cauzatoare. Acest lucru permite utilizarea unui agent antifungic țintit. Dermatologul prelevează cu grijă o probă din zona afectată a unghiei cu ajutorul frezei medicale. Cu ajutorul microscopului, el poate diagnostica în mod clar ciuperca unghiilor. Pentru ca tipul de ciupercă să poată fi atribuit, dermatologul pregătește o cultură fungică din eșantion în laborator. În acest scop, proba de unghii este inoculată cu o soluție nutritivă și se accelerează creșterea fungică. Laboratoarele moderne pot deja să determine tipul de ciupercă prin intermediul analizei genetice (testul PCR) și astfel să scurteze timpul până la tratament.
Ce ajută împotriva ciupercii unghiilor?
![nagelpilz6.jpg]( =1400x940)
Tratamentul depinde, în esență, de stadiul în care se află boala. Se folosesc antimicotice, care ucid ciupercile. În stadiul inițial al ciupercii unghiilor, lacurile de unghii, tincturile sau unguentele cu agenți antimicotici sunt adesea suficiente. Dacă ciuperca unghiilor este avansată, trebuie utilizate antimicotice sistemice sub formă de tablete. Produsele pentru terapia locală sunt disponibile în principal în farmacii.
Cum acționează o ojă împotriva ciupercilor de unghii?
Puteți trata ciuperca unghiilor cu un lac de la farmacie. Aceste produse conțin ca ingrediente active bifonazol, clotrimazol, econazol, ketoconazol, miconazol și sertaconazol. Aceste ingrediente sunt agenți antifungici care luptă împotriva ciupercii și a sporilor acesteia. Lacul apos se aplică în strat subțire și pătrunde în unghie. Înainte de a aplica un lac de unghii pentru unghii plic, unghia afectată trebuie să fie șlefuită cât mai mult posibil. Astfel, substanțele active ajung mai ușor la ciupercile din cavități. Dermatologii și pedichiurștii medicali oferă, de asemenea, limarea.
Ce tablete ajută împotriva ciupercii unghiilor?
În cazul micozei unghiilor, comprimatele sunt împărțite în două grupuri diferite de substanțe active, în funcție de ciuperca care provoacă infecția. În cazul infecțiilor cu micoze filamentoase, care reprezintă majoritatea infecțiilor, se utilizează substanța activă terbinafină. Itraconazolul acționează cu mare succes împotriva ciupercilor de drojdie și a celor de frotiu. Antimicoticele necesită prescripție medicală și pot fi luate numai după consultarea medicului. Mai ales la pacienții cu afecțiuni hepatice, aportul trebuie cântărit cu atenție. În cazul ciupercilor unghiilor în timpul sarcinii și alăptării, utilizarea antimicoticelor trebuie, de asemenea, discutată cu medicul dermatolog.
Ce remedii pot ajuta, de asemenea, cu ciuperca unghiilor?
Un bun ingredient activ pentru ciuperca unghiilor este bifonazolul. Acesta este utilizat în creme și unguente împotriva ciupercilor. Deoarece această substanță nu poate pătrunde atât de adânc în unghii, produsele cu bifonazol ar trebui să conțină în plus uree într-o doză mai mare. Noile produse conțin terbinafină, care este folosită inițial în tablete împotriva micozelor. Cremele care conțin 40% rășină sunt adesea recomandate ca preparat pentru mulți agenți antifungici topici. Acești agenți înmoaie unghia și aceasta poate fi îndepărtată treptat. Acest lucru permite agenților antifungici să acționeze mai bine.
Cât durează tratamentul pentru ciuperca unghiilor?
Tratamentul ciupercii unghiilor este de lungă durată și necesită răbdare. Pe de o parte, unghia, cu keratina sa, oferă cele mai bune condiții pentru dezvoltarea ciupercii. În plus, este dificil de ucis ciupercile și sporii de sub placa unghiei. Prin urmare, un tratament local al ciupercii unghiilor cu lac, tinctură sau unguent poate dura până la 12 luni. Atunci când se iau tablete împotriva ciupercii unghiilor, boala dispare, de obicei, în câteva săptămâni sau luni.
Ce remedii acasă ajută la ciuperca unghiilor?
Există câteva remedii de casă care au proprietăți antifungice și care pot combate cu succes ciupercile. Cu toate acestea, efectul lor este prea superficial pentru a combate agenții patogeni din zonele greu accesibile ale plăcii cornoase. Prin urmare, remediile de casă pot fi folosite mai degrabă ca suport pentru a preveni răspândirea ciupercilor la alte degete de la mâini sau de la picioare și pentru a ameliora durerea. Pentru infecțiile fungice ale degetelor de la picioare, băile de picioare sunt adesea recomandate pentru a înmuia unghiile înainte de a le șlefui. Acestea pot fi amestecate cu remedii casnice adecvate. Remediile de casă recomandate pentru tratarea ciupercii unghiilor sunt: - ciuperca unghiilor:
- Bicarbonatul de sodiu usucă zonele umede și poate reduce răspândirea ulterioară. Bicarbonatul de sodiu poate fi presărat pe degetele de la picioare sub formă de pulbere sau pastă.
- Uleiul de arbore de ceai are proprietăți antifungice și dezinfectante. Diluat cu un ulei neutru, cum ar fi uleiul de migdale 1,1, se aplică cu un tampon de bumbac pe unghiile neafectate, ca măsură preventivă. Uleiul de lavandă și cel de salvie au, de asemenea, un efect similar.
- Uleiurile esențiale, cum ar fi uleiul de arbore de ceai sau de lavandă, ca aditiv la o baie de picioare, îngrijesc și previn, de asemenea, preparatul pe alte unghii.
- Oțetul de cidru de mere scade valoarea pH-ului și creează astfel un mediu nefavorabil pentru ciuperci. Într-o baie de picioare sau de mâini, acesta protejează astfel împotriva transferului pe alte degete de la picioare sau de la mâini.
- Taninurile din hamamelis, de exemplu, au un efect astringent și astfel închid rănile. Germenii pot pătrunde mai puțin ușor în piele. Hamamelisul\]\(/witch hazel/) trebuie folosit în special pentru pielea crăpată. Hamamelisul poate fi adăugat sub formă de extract la o baie de picioare sau poate fi folosit ca o cremă pe degetele de la picioare sau de la mâini.
Ce trebuie să iau în considerare în viața de zi cu zi cu ciuperca unghiilor?
![nagelpilz7.jpg]( =1400x940)
O ciupercă de unghii se poate transmite rapid. Pe de o parte, transmiterea către alte zone poate avea loc la pacientul însuși. Dar și alte persoane, în special membrii familiei, ar putea fi infectate. Prin urmare, trebuie respectată o igienă strictă în cazul unei boli fungice. Trebuie luate în considerare următoarele puncte:
- Pacientul trebuie să folosească un prosop separat pentru zona afectată. Acesta trebuie schimbat zilnic sau dacă este umed pentru o perioadă mai lungă de timp.
- În cazul piciorului de atlet, trebuie purtate șosete de bumbac, dacă este posibil, și schimbate în fiecare zi. Pantofii trebuie tratați cu un dezinfectant pentru pantofi adecvat o dată pe săptămână.
- Echipamentul pentru manichiură sau pedichiură trebuie dezinfectat după utilizare. Acest lucru este valabil și în cazul în care acestea au fost folosite pentru zone aparent neafectate.
- În cazul ciupercilor unghiilor de la degetele de la picioare, șosetele trebuie spălate la o temperatură de cel puțin 60 °C, la fel ca și lenjeria de pat. Cel mai bine este să folosiți un detergent puternic. În cazul în care rufele nu pot fi spălate la temperaturi ridicate, folosiți o clătitoare de igienă.
- Din considerație pentru ceilalți, nu mergeți desculț în casă, în piscină și în ocazii similare dacă aveți picior de atlet sau ciuperca unghiilor.
- În cazul ciupercii unghiilor de la degetele de la picioare, mergeți în baie doar cu șosete și scoateți-le doar în pat. Alternativ, prosoapele pot fi folosite pe post de covorașe de baie și pot fi schimbate în mod regulat.
Cât timp trebuie să tratez ciuperca unghiilor?
Ciuperca unghiilor trebuie tratată până când medicul nu poate vedea niciun spor la microscop. Atâta timp cât aceștia sunt prezenți, ciuperca se poate răspândi din nou rapid. Chiar dacă durata lungă a tratamentului vă pune la încercare răbdarea, este important să perseverați.
Pot merge la un pedichiurist cu ciuperca unghiilor?
În loc de îngrijirea cosmetică a picioarelor, merită să mergeți la un podiatru. Îngrijirea medicală a picioarelor include, de asemenea, tratamentul ciupercilor unghiilor. Podiatrul dumneavoastră asprește în mod profesional pielea unghiei, astfel încât lacurile, tincturile și cremele să poată pătrunde bine.
Există un sfat pentru ciuperca unghiilor?
O metodă de tratament destul de nouă pentru ciuperca unghiilor este iradierea cu laser. Laserul distruge ciupercile și sporii acestora prin căldură. În funcție de tipul de ciupercă și de gradul de boală, se aleg diferite proceduri. Adesea sunt necesare mai multe tratamente. Rata de vindecare este cuprinsă între 68 și 80 %. Dezavantajul acestei proceduri este că societățile de asigurări de sănătate nu acoperă costurile tratamentului.
Preveniți ciuperca unghiilor
![nagelpilz8.jpg]( =1400x940)
Cu schimbări simple în obiceiurile de viață, riscul de ciupercă la unghii poate fi redus.
- Pantofii de baie trebuie purtați în piscină, în saună și în dușurile și vestiarele din sălile de sport.
- Uscați temeinic mâinile și picioarele după ce vă spălați sau faceți duș. Nu uitați de spațiile dintre picioare și de zona din jurul unghiilor.
- Ar trebui purtați șosete din bumbac care absorb transpirația pentru a preveni transpirația picioarelor.
- Pantofii ar trebui să fie din piele respirabilă. Lăsați pantofii să se aerisească bine după ce îi purtați, de preferință timp de 24 de ore. Ar trebui să se folosească doar pantofii de lemn, deoarece acest material poate absorbi umezeala.
- Îngrijirea medicală regulată a picioarelor este recomandată pentru pacienții cu risc ridicat, cu diabet și tulburări circulatorii. Se iau măsuri preventive împotriva ciupercilor unghiilor. Tratamentul este parțial acoperit de asigurarea de sănătate.
- Mâinile și picioarele ar trebui să fie îngrijite în mod regulat cu o cremă adecvată. Aceasta face ca pielea uscată și fragilă să fie mai suplă și mai puțin crăpată.
Ce remedii de casă pot fi folosite pentru a preveni ciuperca unghiilor?
În funcție de cauza ciupercii unghiilor, mai multe măsuri preventive pot fi de ajutor.
- Pentru piciorul atletului: Piciorul atletului trebuie tratat cât mai curând posibil. Uleiul de lavandă și uleiul de arbore de ceai sunt eficiente împotriva ciupercilor. Ambele uleiuri esențiale pot fi amestecate cu un ulei neutru de îngrijire, cum ar fi uleiul de migdale sau de nucă de cocos, în proporție de 1:1. Amestecul este apoi frecat pe zonele afectate cu un tampon de bumbac. O baie de picioare cu lavandă și ulei de arbore de ceai ajută, de asemenea, eficient împotriva piciorului de atlet.
- Pentru pielea crăpată și rănile mici: Pielea uscată cu fisuri are tendința de a se crăpa. Taninurile au un efect astringent și de vindecare a rănilor. Furnizori importanți ai valoroaselor substanțe cicatrizante sunt [hamamelisul\]\(/witch hazel/) și ceaiul negru. Ambele remedii casnice pot fi folosite ca băi de picioare pentru a favoriza o vindecare rapidă. Unguentul de hamamelis este, de asemenea, foarte potrivit în acest scop.