Cicatricile pot apărea dintr-o varietate de motive, fie că este vorba de accidente, proceduri chirurgicale sau boli de piele. Ele pot fi atât fizic, cât și emoțional supărătoare și pot afecta stima de sine. Există mai multe opțiuni de tratament care pot îmbunătăți aspectul cicatricilor.
Ce este o cicatrice?
Cicatricea este semnul vizibil al vindecării unei răni în piele, ca urmare a unei leziuni. Atunci când pielea sau țesutul corpului este rănit, organismul începe imediat să repare zona afectată. În timp, se formează celule noi și țesut nou la locul rănii, care se numește cicatrice. Cicatricile ajută la închiderea rănii și la protejarea pielii.
Ce simptome pot prezenta cicatricile?
Multe leziuni se vindecă fără probleme și, după vindecare, cicatricile sunt greu de observat. În cazul unor leziuni mai mari, însă, se pot forma cicatrici care prezintă diverse afecțiuni:
- Afectare cosmetică, dacă se află în zone vizibile ale corpului.
- Întărirea sau îngroșarea pielii la locul cicatricei
- Decolorarea pielii, cum ar fi înroșirea sau întunecarea acesteia
- Mâncărime sau arsură la locul cicatricei
- Sensibilitate sau durere la atingere sau la mișcare
- Amorțeală în zona cicatricei și în regiunile învecinate
- Restricții în ceea ce privește mobilitatea sau funcționarea zonelor corpului afectate de cicatrice
- Sensibilitate pe termen lung la condițiile meteorologice, cu arsuri, mâncărimi sau tragere a cicatricei atunci când vremea se schimbă
Care este cauza cicatricilor?
Cauza cicatricilor este, de obicei, o rană sau o traumă care a afectat pielea sau țesutul corpului. Aceasta poate fi o tăietură, o zgârietură adâncă, o arsură, o procedură chirurgicală sau un alt tip de leziune. Atunci când apare o astfel de rană, organismul pune în mișcare un răspuns de vindecare pentru a repara și regenera țesutul afectat. Cauzele comune ale cicatricilor sunt:
- Cicatrici rezultate în urma unor proceduri chirurgicale
- Rănile provocate de accidente
- Boli ale pielii, cum ar fi acneea
- Cicatrici de la arsuri
- Piercing-uri și tatuaje
- Scărpinarea sau inflamarea rănilor minore
Care este procesul de vindecare pentru cicatrici?
Atunci când pielea sau țesutul corpului este rănit, organismul declanșează o reacție de vindecare pentru a repara și regenera țesutul afectat. În primele zile și săptămâni de la rănire, celule speciale din organism, numite fibroblaste, produc colagen și alte proteine. Acest lucru face ca rana să se închidă cu celule noi. Cicatricile pot varia în funcție de culoare, textură și dimensiune și sunt adesea mai groase și mai puțin flexibile decât țesutul cutanat normal. Modificările vizibile ale pielii datorate noului țesut apar atunci când sunt rănite straturile mai profunde ale pielii.
Care sunt caracteristicile speciale ale țesutului cicatrizat?
Țesutul cicatricial nu este capabil să refacă complet toate straturile pielii. În timpul procesului de vindecare, epiderma (stratul superior al pielii) poate fi adesea refăcută complet sau parțial. Dar poate fi mai subțire sau poate avea o textură diferită față de pielea din jur. Dermul, stratul mijlociu al pielii, poate fi, de asemenea, afectat de cicatrici. În mod obișnuit, există o distribuție neuniformă a fibrelor de colagen, ceea ce poate duce la o cicatrice vizibilă. În subcutis, cicatricile sunt mai puțin pronunțate și mai puțin vizibile decât în straturile superioare. Țesutul cicatricial nu conține glande sudoripare sau sebacee și, la fel, nu are pigmentare.
Care sunt diferitele tipuri de cicatrici?
Există patru tipuri de cicatrici, care sunt clasificate în funcție de aspectul lor sau de procesul de vindecare:
- Cicatrice sănătoasă: O cicatrice sănătoasă trece printr-un proces natural de vindecare. Ca urmare, aceasta se estompează treptat în timp și devine discretă. Zona rănită nu este dureroasă după vindecare și nu prezintă roșeață, umflături sau alte semne de inflamație.
- Cicatrici hipertrofice: În această formă, s-a format prea mult țesut cicatricial. Cicatricile hipertrofice formează supraînălțări și îngroșări care sunt limitate la zona inițială a rănii. Această formă de cicatrice este adesea pruriginoasă și apare de obicei în cazul arsurilor și pe articulații.
- Cicatrici cheloide: Celoidele formează, de asemenea, supraînălțări și îngroșări, chiar și dincolo de zona reală a rănii. Cicatricile pot fi roșii, cu mâncărimi sau dureroase și sensibile la presiune. Creșterile pot fi încă observate după mult timp.
- Cicatrici atrofice: Organismul a produs prea puțin țesut cicatricial, astfel încât cicatricea nu este complet umplută. Acest lucru face să se formeze o adâncitură sau o depresiune. Acest lucru poate apărea în cazul acneei sau al arsurilor, de exemplu.
- Contracturi: Contracturile cicatricilor pot fi cauzate de contracția țesutului cicatricial. Acest lucru face ca țesutul din jur să se contracte. Ca urmare, mobilitatea și funcția părții afectate a corpului pot fi limitate. Cauzele comune ale contracturilor cicatriciale includ arsurile, arsurile, tăieturile, rănile, piercingurile și intervențiile chirurgicale.
Ce cauzează mâncărimea cicatricilor?
Cicatricea provoacă mâncărimi, ceea ce este un semn bun pentru vindecare. Trebuie să se formeze diverse celule tisulare pentru a construi noua structură a pielii. Formarea straturilor de piele este controlată de substanțe mesageriale, inclusiv histamina. Acest hormon tisular face ca pielea să producă mâncărimi. În cazul în care mâncărimea este deosebit de severă sau combinată cu durere, trebuie consultat imediat un medic. Acesta poate exclude sau trata eventualele efecte secundare cauzate de infecții.
De ce se mănâncă cicatricile vechi?
Oamenii vorbesc adesea despre sensibilitatea la vreme în cicatrici. Mâncărimile și ușoarele dureri pot apărea, de asemenea, în cicatricile vechi după mulți ani. Pacienții observă adesea acest lucru atunci când se schimbă vremea, în special înainte de ploaie sau frig. Cu toate acestea, acest efect este foarte individual. Cauza exactă nu a fost încă clarificată. Cu toate acestea, se bănuiește că cauzele sunt alterarea căilor nervoase de rulare sau a fibrelor de colagen.
Cum sunt tratate cicatricile?
Tratamentul cicatricilor depinde în mare măsură de cauza, mărimea și evoluția lor. Mai ales cu o îngrijire bună și în timp util a rănilor, există perspective bune pentru cicatrici plate și ușoare.
Cum pot trata o cicatrice proaspătă?
Îngrijirea inițială a cicatricilor se face de către medicul curant sau de către un dermatolog. Odată ce cicatricea este închisă sau cusăturile sunt îndepărtate, pacienții ar trebui să se ocupe de îngrijirea ulterioară. Aceasta include:
- Creme hidratante: crema hidratantă specială sau crema pentru cicatrice ajută la menținerea supleței pielii din jurul cicatricei și la îmbunătățirea aspectului cicatricei. Cremele care conțin silicon sunt deosebit de bune pentru a menține hidratarea.
- Masaj: Un masaj ușor cu degetele sau cu o rolă de masaj favorizează circulația sângelui către țesutul cicatricial. Acest lucru descompune colagenul și înmoaie țesutul.
- Nu vă zgâriați: Chiar dacă cicatricea proaspătă provoacă mâncărimi, trebuie evitată scărpinarea.
- Evitați apa: Băile sau dușurile prelungite și umiditatea excesivă din jurul rănii pot provoca înmuierea țesutului. Acest lucru poate crește riscul de infecție.
- Protecție UV: O cicatrice nouă este sensibilă și poate fi deteriorată de expunerea la soare. Cel mai bine este să acoperiți cicatricea sau să aplicați un nivel ridicat de protecție solară.
- Îmbrăcăminte confortabilă: Trebuie evitate îmbrăcămintea strâmtă sau alte obiecte care pot exercita presiune sau fricțiune asupra cicatricei. Aceste presiuni pot afecta creșterea țesutului cicatricial.
În cazul în care există probleme individuale sau întrebări privind tratamentul cicatricilor, trebuie consultat medicul curant sau un dermatolog. Aceștia pot ajuta la determinarea celei mai bune îngrijiri pentru cicatricea dumneavoastră specifică.
Cum sunt îndepărtate cicatricile slab vindecate?
Există diferite metode de îndepărtare a cicatricilor. Ce metodă este folosită depinde de tipul și de amploarea cicatricei. Pentru modificări ușoare, metodele simple, cum ar fi peelingurile, pot fi de ajutor. Pentru anomalii mai severe, sunt obișnuite următoarele metode:
- Îndepărtarea chirurgicală: în această metodă, cicatricea este îndepărtată chirurgical, iar pielea de la locul cicatricei este re-suturată. Acest lucru poate fi necesar în cazul cicatricilor mai profunde care afectează țesutul din jur sau limitează funcția zonei afectate.
- Cicatrici cu laser: Tratamentele cu laser ajută prin îndepărtarea țesutului cicatricial sau prin stimularea producției de colagen. Acest lucru poate ajuta la îmbunătățirea aspectului cicatricei și o face mai puțin vizibilă.
- Injecții cu steroizi: Injecțiile cu steroizi pot ajuta la tratarea cicatricilor hipertrofice și cheloide. Injectarea de steroizi în cicatrice poate ajuta la reducerea umflăturii și a inflamației și la înmuierea și aplatizarea țesutului cicatricial.
- Dermabraziunea: Dermabraziunea îndepărtează stratul superficial al pielii pentru a netezi cicatricea și a-i îmbunătăți aspectul.
Ce ajută cu cicatricile de acnee?
Mulți oameni consideră că cicatricile de pe față, cum ar fi leziunile cauzate de cicatricile coșurilor, sunt deosebit de deranjante. Aceasta este, de obicei, forma atrofică, care prezintă zone de piele înfundate spre interior. Există diverse proceduri disponibile pentru tratament, care sunt utilizate în funcție de gravitate. Pentru cicatricile ușoare de coșuri de pe față, se pot folosi peelinguri chimice, peelinguri cu acid de fructe sau microdermoabraziune pentru a abrama ușor suprafața pielii. În cazul în care există nereguli mai mari, terapia prin frig, injecțiile sau terapia cu laser pot fi folosite pentru a elimina cicatricile coșurilor.
Cum se îndepărtează cicatricile tatuajelor?
De regulă, cicatricile de tatuaj se vindecă fără alte complicații. Cu toate acestea, dacă tatuajul este prea adânc sau trebuie să fie îndepărtat, este indicat un tratament cu laser. Acesta distruge pigmenții tatuajului și stimulează celulele pielii să dizolve treptat tatuajul. Cu toate acestea, procedura poate fi dureroasă și necesită mai multe ședințe. Există, de asemenea, un risc de durere, roșeață, umflături sau cicatrici.
Cum pot fi tratate cicatricile de la reducerea sânilor?
Cicatricile rezultate în urma unei intervenții chirurgicale la sân pot fi supărătoare pentru femei. Mastectomia este adesea deosebit de severă, atunci când trebuie îndepărtate părți mari sau întregul sân. În această operație, complicațiile cu cicatricea sunt evitate prin efectuarea inciziei corecte. Cicatricile din zona sânilor se vindecă mai bine decât în alte părți ale corpului. În plus, îngrijirea ulterioară a plăgii de către medic și, ulterior, de către pacientul însuși, va evita, în majoritatea cazurilor, formarea de depresiuni sau indurații. În cazul în care apar totuși probleme cu cicatricea, trebuie consultat un medic.
Ce cicatrici pot fi tratate cu lasere?
Țesutul cicatricial scufundat (atrofic) sau proeminent (hipertrofic) poate fi corectat cu ajutorul laserului. Laserul Erbium YAG este cel mai frecvent utilizat. Cu acesta, se trimit impulsuri scurte de lumină laser către cicatrice. Acest lucru duce la încălzirea și distrugerea ulterioară a țesutului cicatricial superficial. Ca urmare, cicatricea devine mult mai netedă după un singur tratament. Terapia cu laser poate fi utilizată pentru acnee, vergeturi și cicatrici chirurgicale, cum ar fi cele de la cezariană. Tratamentul cu laser poate reduce semnificativ durerea și restricțiile de mișcare în cazul cicatricilor de arsură.
Ce ajută împotriva mâncărimii cicatricilor?
Hamamelisul, cunoscut și sub numele de hamamelis, poate ajuta împotriva mâncărimilor. Extractele de hamamelis conțin substanțe astringente și taninuri care strâng rănile. Acest lucru reduce mâncărimile. În plus, taninurile și flavonoidele conținute, cu proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, favorizează vindecarea și reduc inflamația. Hamamelisul crește semnificativ umiditatea pielii și împiedică cicatricea să se usuce. Se aplică comprese reci cu extract de hamamelis sau creme pentru răni.
Ce remedii acasă ajută la cicatrici?
În afară de hamamelis, alte remedii de casă pot sprijini îngrijirea și vindecarea cicatricilor. Cu toate acestea, acestea ar trebui folosite doar pe cicatrici închise, fără secreții. Deosebit de eficiente sunt:
- Răcirea: Aplicarea unei comprese reci sau a unei pungi de gheață pe zona afectată poate ajuta la ameliorarea mâncărimii și a durerii.
- Unguent de calendula: Calendula conține o serie de substanțe cicatrizante, cum ar fi saponinele triterpenice și uleiul esențial. Acestea calmează pielea și susțin procesul de vindecare.
- Mușețel: Mușețelul are un efect antiinflamator și favorizează vindecarea pielii. O infuzie de ceai de mușețel se aplică sub formă de cataplasmă pe zona afectată.
- Uleiuri: Masarea uleiurilor pe cicatrice poate ajuta la calmarea pielii și la ameliorarea mâncărimilor. Uleiul de măsline sau uleiul de cocos sunt potrivite în acest scop.
Atunci când folosiți remedii de casă, asigurați-vă că acestea sunt bine tolerate și că nu provoacă reacții alergice.