La primul soare de primăvară sau de vacanță, arsurile solare se pot dezvolta rapid fără protecție. Disconfortul, precum roșeața și durerea, este foarte neplăcut în cazul arsurilor grave. Ce se poate face împotriva arsurilor solare pentru ca fața roșie sau mâncărimile de pe partea afectată a corpului să dispară rapid?
Cum se dezvoltă arsurile solare?
![sonnenbrand2.jpg]( =1400x940)
În aer liber, corpul nostru este expus în mod constant la razele ultraviolete de la soare, prescurtat raze UV. Atunci când razele ne ating pielea, aceasta se schimbă. Același efect poate fi produs și de surse artificiale, cum ar fi solariul sau sudura. Radiațiile sunt subdivizate în diferite lungimi de undă în funcție de UV-A, UV-B și UV-C. Razele UV-B sunt periculoase pentru corpul uman, deoarece au o energie ridicată și nu sunt filtrate de atmosferă. Dacă o cantitate prea mare de radiații UV atinge pielea, celulele sunt deteriorate și mor încet. Organismul reacționează prin creșterea circulației sângelui, ceea ce provoacă înroșirea pielii și celelalte simptome.
Cine este în pericol atunci când face plajă?
Arsurile solare sunt considerate periculoase, deoarece distrugerea celulelor pielii poate declanșa cancerul de piele. Persoanele cu pielea deschisă la culoare și părul blond deschis sau roșcat, precum și bebelușii și copiii, nu ar trebui să se expună la soare fără protecție. Dar și tipurile de piele mai închisă la culoare se pot arde rapid la soare. La malul mării sau lângă clădiri, razele soarelui sunt mai puternice decât în alte locuri, din cauza reflexiei. Intensitatea razelor solare crește constant cu fiecare metru de altitudine, astfel încât riscul de arsuri solare este semnificativ mai mare acolo. Chiar și persoanele cu tipuri de piele mai închisă la culoare nu ar trebui să se expună la soare fără protecție decât pentru perioade scurte de timp în aceste situații.
Care sunt simptomele arsurilor solare?
![sonnenbrand3.jpg]( =1400x940)
Arsurile solare se manifestă întotdeauna printr-o înroșire a pielii. În funcție de intensitatea expunerii la soare, simptomele pot fi pronunțate diferit. Prin urmare, se clasifică în grade diferite în funcție de:
\- Arsura solară de gradul 1: este o arsură solară ușoară. Pielea este roșie, caldă și încordată. Alte simptome neplăcute sunt durerea, arsura și mâncărimea.
\- Arsuri solare de gradul 2: roșeața și mâncărimea sunt mai pronunțate. În plus, pe piele se formează vezicule.
\- Arsuri solare de gradul 3: Pe lângă simptomele de gradul 2, se desprinde și stratul superior al pielii de pe zonele arse. În această formă severă pot apărea și febră, frisoane și greață.
Cât durează o arsură solară?
Momentul în care o arsură solară dispare complet depinde de gravitatea acesteia. Dacă simptomele sunt ușoare, vindecarea începe, de obicei, în a doua sau a treia zi. În zilele următoare, simptomele dispar și ele complet. În cazul arsurilor solare moderate până la severe, vindecarea durează între două și trei săptămâni.
Ce ajută împotriva arsurilor solare?
În caz de semne acute de arsuri solare, soarele trebuie evitat imediat. Persoanele afectate trebuie să acopere bine zonele afectate și să se mute la umbră densă sau în spații închise. Modul în care se tratează arsurile solare depinde de starea pielii.
Cum se tratează arsurile solare?
![sonnenbrand4.jpg]( =1400x940)
Primul ajutor pentru arsurile solare se acordă prin răcirea zonelor afectate ale corpului cu un duș rece, prosoape umede, cuburi de gheață sau comprese de răcire. În cazul bolilor cardiovasculare, al supraîncălzirii sau al copiilor, beți apă în prealabil și începeți tratamentul cu apă călduță. Împachetările răcoritoare și cuburile de gheață nu trebuie puse niciodată direct pe piele, ci trebuie acoperite în prealabil cu un prosop. Dacă arsura solară se află pe partea superioară a corpului, o cămașă umedă va ajuta la răcirea acesteia. În funcție de gravitatea arsurii solare, sunt utile una până la două ore de răcire. După aceea, diverse geluri și creme ajută împotriva disconfortului.
Ce remedii ajută împotriva arsurilor solare?
Pentru tratarea arsurilor solare se folosesc produse hidratante, cum ar fi aloe vera și pantenol. Aloe vera răcorește în plus pielea. Produsele de îngrijire cu ingrediente active pantenol și calendula sprijină vindecarea. Toate gelurile sau cremele utilizate trebuie să fie fără parfum, fără alcool și ușor de aplicat. Cremele cu hidrocortizon, care sunt disponibile fără prescripție medicală în farmacii, ajută împotriva inflamației pielii.
Când ar trebui să merg la medic pentru arsuri solare?
![sonnenbrand5.jpg]( =1428x940)
În caz de arsuri solare grave, trebuie consultat un medic. În cazul în care se formează vezicule pe piele, acestea pot fi extirpate doar de către un profesionist medical. Pentru a contracara simptomele acestor arsuri sunt adesea necesare creme sau tablete de cortizon mai puternice, care pot fi obținute doar de la medic, pe bază de rețetă.
Ce remedii de casă pentru a folosi împotriva arsurilor solare?
În cazul arsurilor solare, remediile casnice sunt adesea foarte eficiente în ameliorarea disconfortului și în sprijinirea vindecării pielii. În faza inițială, sunt de ajutor compresele răcoritoare cu cașcaval sau iaurt, care se aplică pe zonele afectate, cu o grosime de cel puțin cât degetul mare. Cașul și iaurtul nu trebuie lăsate să se usuce, pentru ca pielea să nu fie tensionată suplimentar atunci când este îndepărtată. Compresele regulate și prelungite cu diverse remedii de casă ajută, de asemenea, împotriva simptomelor acute.
- Ceaiul de mușețel calmează pielea și susține vindecarea.
- Apa de Hamamelis ([hamamelis\]\(/witch hazel/)) conține uleiuri esențiale cu proprietăți răcoritoare și calmante. Efectul astringent al hamamelisului reduce fluxul sanguin excesiv în cazul arsurilor solare și favorizează diminuarea roșeaței.
- Ceaiul negru conține taninuri care au un efect antibacterian și de ameliorare a durerii. În acest fel, ele susțin vindecarea pielii.
Etanolul (alcoolul) este uneori adăugat în apa de hamamelis ca și conservant. În cazul arsurilor solare, trebuie folosite numai produse fără alcool; etanolul extrage umiditatea din celule și usucă pielea. Prin urmare, produsele care conțin etanol nu ar trebui să fie folosite pentru arsurile solare.
Ce ajută împotriva mâncărimilor în arsurile solare?
![sonnenbrand6.jpg]( =1400x940)
După ce durerea cea mai mare a trecut, începe procesul de vindecare. În această fază, arsura solară este foarte mâncărimată. Dacă pacientul cedează în fața acesteia, există riscul de a se forma inflamații și cicatrici. Aplicațiile multiple de creme hidratante cu ingrediente active glicerină și uree ajută împotriva acestui lucru. Între aplicații, compresele cu apă de hamamelis ajută împotriva mâncărimilor.
Cum pot preveni arsurile solare?
Deoarece arsurile solare pot declanșa cancerul de piele, prevenirea este deosebit de importantă. Utilizarea protecției solare este deosebit de populară, deoarece se pot purta în continuare haine ușoare. Pentru bebeluși și copii mici, un factor de protecție solară de 50+ reprezintă o protecție sigură. Adulții aleg factorul de protecție solară în funcție de propriul tip de piele și de activitățile planificate. Cremele de protecție solară minerale, fără parfum, sunt deosebit de potrivite. Alternativ, îmbrăcămintea potrivită poate înlocui protecția solară.
- Textilele bine țesute din fibre sintetice protejează mai bine împotriva arsurilor solare decât lenjeria largă.
- Cămășile cu mâneci lungi și pantalonii acoperă brațele și picioarele
- Acoperișurile pentru cap protejează împotriva arsurilor solare pe scalp
- Șepcile cu vârf sau pălăriile largi previn arsurile solare pe față
- Folosiți cămăși speciale pentru copii cu raze UV atunci când stau în picioare sau la munte
- Părțile expuse ale corpului, cum ar fi mâinile și gâtul, trebuie acoperite cu cremă de protecție solară