Umflarea bruscă a pielii sau a membranei mucoase poate indica angioedemul, numit și edemul Quincke. Aproximativ 10-20% din populație va suferi de această afecțiune în timpul vieții. Angioedemul nu este o boală simplă, deoarece pot apărea efecte secundare care pun viața în pericol.
Care sunt simptomele angioedemului?
Există două forme diferite de angioedem, ale căror simptome diferă oarecum una de cealaltă. În general, toate bolile au în comun faptul că țesutul se umflă semnificativ în anumite zone. Regiunile frecvent afectate sunt:
- Spatele mâinilor și picioarele
- Fața cu pleoapele sau buzele
- Gâtul cu laringele
- Organele genitale
- Membrane mucoase din gură, gât sau tractul respirator
- Tractul gastrointestinal
În timp ce angioedemul feței este, de obicei, inconfortabil, umflarea căilor respiratorii poate pune în pericol viața. Umflarea poate provoca dureri ușoare. Simptomele însoțitoare comune ale angioedemului sunt reprezentate de [zvâcniri](), care provoacă mâncărimi severe. Acestea apar mai ales în episoade și se formează pe orice parte a corpului timp de câteva ore. În cazul în care sunt afectate intestinele, pot apărea greață și vărsături.
Care este cauza angioedemului?
Angioedemul este o tulburare imunitară. Cauza simptomelor este o eliberare excesivă a anumitor hormoni. Sunt clasificate două forme diferite de angioedem, care se diferențiază în funcție de hormonul care le declanșează.
- Angioedemul mediat de mastocite sau histaminergic: Umflarea este declanșată de o eliberare de histamină în organism. Histamina este un mesager chimic care este eliberat în timpul reacțiilor alergice și al altor procese inflamatorii din organism. Histamina poate provoca durere, mâncărime, umflături și înroșirea pielii, ceea ce poate duce la angioedem. Aceasta este o tulburare imunitară dobândită în timpul vieții.
- Angioedemul mediat de bradikinină: Aceste afecțiuni sunt cauzate de o supraproducție a hormonului bradikinină în organism. Bradikinina este un mesager chimic care este eliberat în mod normal în timpul efortului fizic și al rănilor pentru a reduce durerea și inflamația. Cu toate acestea, în angioedemul cu bradikinină, organismul produce niveluri anormal de ridicate de bradikinină, care pot provoca durere, umflături și greață. În această afecțiune nu se formează wheals pe piele. Această formă de angioedem poate fi moștenită.
Ce este angioedemul ereditar?
Angioedemul ereditar (HAE) este o boală congenitală rară mediată de bradikinină. Poate afecta copiii și adulții la orice vârstă. Umflarea poate apărea în laringe și poate fi însoțită de dificultăți de respirație și sufocare. Această formă de angioedem se prezintă, de obicei, în primii zece ani de viață.
Ce factori declanșează angioedemul?
Angioedemul poate fi declanșat de o varietate de factori. Principalele cauze sunt:
- Alergii (de exemplu, la alimente, înțepături de insecte, medicamente).
- Reacții de hipersensibilitate la anumite substanțe
- Boli autoimune
- [Urticarie]()
- Ereditate
Angioedemul poate avea consecințe grave. Prin urmare, trebuie identificată cauza acestei afecțiuni. Acest lucru va permite un tratament adecvat și va preveni reapariția. În mai multe cazuri, declanșatorul angioedemului nu poate fi găsit.
Cum se tratează angioedemul?
Pentru a trata angioedemul trebuie consultat întotdeauna un medic. Diagnosticul este susținut de un test de sânge. Pentru tratament se folosesc inhibitori împotriva activității hormonilor.
Ce medic ar trebui să consult pentru angioedem?
În funcție de gravitatea și localizarea angioedemului, trebuie să se aleagă între diferiți medici. În caz de dificultăți acute de respirație și dificultăți severe de înghițire, trebuie consultat imediat un medic de urgență. În cazul angioedemului necritic, un medic internist poate fi persoana de contact potrivită, deoarece acesta este specializat în diagnosticarea și tratamentul bolilor interne. În funcție de cauza bolii, se recomandă continuarea tratamentului de către un dermatolog sau un imunolog clinic.
Ce medicamente ajută cu angioedemul?
Tratamentul angioedemului depinde de hormonul declanșator, de gravitatea simptomelor și de cauză. Există câteva abordări generale pentru tratarea angioedemului histaminergic:
- Antihistaminice: aceste medicamente pot ajuta la reducerea umflăturilor și la ameliorarea mâncărimilor.
- Corticosteroizi: În cazurile mai severe, un medic poate prescrie corticosteroizi pentru a reduce umflarea și a ameliora inflamația.
- Epinefrină: În cazurile de dificultăți de respirație sau de umflături în gât, un medic poate administra epinefrină sub formă de injecție pentru a îmbunătăți respirația și a reduce umflarea.
Aceste medicamente nu funcționează pentru angioedemul mediat de bradikinină. Se administrează în principal inhibitori din plasma sanguină. În cazurile de angioedem ereditar (HAE), se recomandă un tratament pe termen lung pentru a reduce frecvența și severitatea umflăturilor.
Cât timp durează să se vindece de angioedem?
De regulă, angioedemul dispare în 72 de ore. În cazuri rare, poate dura până la 7 zile pentru ca simptomele să dispară complet. Excepție face angioedemul cronic, care poate dura câteva luni. După vindecare, pielea este neschimbată față de starea ei de dinaintea bolii.
Ce remedii la domiciliu pot ajuta cu angioedemul?
Remediile la domiciliu nu sunt suficient de eficiente pentru angioedem, dar pot sprijini tratamentul. Hormonii histamină și bradikinină determină vasele de sânge să se dilate și să devină mai permeabile. În angioedem, răcirea contracarează acest efect și poate contracta din nou vasele de sânge. Compresele cu cașcaval s-au dovedit a fi deosebit de eficiente ca remediu de casă pentru răcire și eliminare de lichide. [Hamamelisul]() are un efect astringent și de răcire și ameliorează în același timp mâncărimile. În urticaria cu angioedem, hamamelisul ajută, de asemenea, la inhibarea inflamației. Ingredientul activ al hamamelisului poate fi folosit sub formă de cataplasmă apoasă sau sub formă de cremă. Pentru a calma pielea, remediile casnice salvie, arnică sau aloe vera pot sprijini tratamentul medical.
Cum se diagnostichează angioedemul?
Angioedemul este diagnosticat prin simptomele clinice și istoricul medical al pacientului. În unele cazuri, pot fi efectuate și analize de sânge sau teste cutanate.
Cât de repede apare angioedemul?
Angioedemul poate apărea brusc și rapid, mai ales dacă este declanșat de o reacție alergică. Cu toate acestea, în unele cazuri, poate apărea și mai lent.
Poate stresul să declanșeze angioedemul?
Nu există dovezi directe că stresul provoacă angioedemul, dar stresul poate afecta sistemul imunitar și poate duce la o sensibilitate crescută la reacții alergice sau la alte probleme de sănătate.