Una dintre cele mai frecvente boli de piele din zona anală este eczema. Adesea se ajunge rapid la concluzia că igiena este inadecvată. Cei afectați sunt rușinați și, prin urmare, nu îndrăznesc să meargă la medic. Dar eczema anală are adesea alte cauze. Cu un tratament prompt, boala poate fi vindecată rapid.
Simptomele eczemei anale
Eczema anală, numită și eczemă perianală, este o inflamație a pielii din jurul zonei anale. Boala se remarcă în principal prin [mâncărimi]() severe. Aceasta poate apărea și noaptea și afectează calitatea vieții.
Care sunt simptomele eczemei anale?
Pielea anală inflamată duce la mai multe simptome principale:
- mâncărime severă
- durere și o senzație de durere în regiunea anală
- senzație de arsură în timpul defecației și al mișcării
- urme de supurație pe lenjeria de corp
- modificări ale pielii, cum ar fi roșeață, vezicule sau pustule
Poate sângera eczema anală?
La început, pielea din zona anală este doar roșie și iritată. Dacă pacientul se [mănâncă]() la fața locului, pot apărea ușoare urme de sânge. Acest lucru se întâmplă, de asemenea, atunci când apar stimuli mecanici, cum ar fi frecarea hainelor, în cazul unei eczeme netratate. Urmele de sânge mai severe și mai ales de culoare roșu închis trebuie clarificate cu un medic.
Cauze eczeme anale
Cauzele eczemei anale sunt multiple. Pentru o evaluare mai ușoară, acestea sunt împărțite în patru forme diferite în funcție de originea lor.
- [Eczema]() anală alergică de contact: Această [eczemă]() este cauzată de contactul cu substanțe alergene. Cauza poate fi reprezentată de ingredientele din produsele de igienă și de îngrijire. Această formă de eczemă anală este cea mai frecventă (40%).
- Eczema anală iritativ-toxică: În această variantă, problemele intestinale sau anale declanșează eczema. Există adesea o boală de bază care cauzează problemele.
- Eczema anală atopică: Această variantă este determinată genetic și este o formă de psoriazis. În consecință, boala evoluează adesea în episoade.
- Eczema anală infecțioasă: Pielea este inflamată de o infecție cu ciuperci, viruși sau bacterii. Această variantă apare foarte rar.
Ce substanțe pot declanșa eczema anală la contact?
Există o varietate de substanțe care pot declanșa o [alergie de contact](). Aromele, uleiurile de parfum și conservanții sunt substanțe la care oamenii pot fi alergici. Acestea sunt conținute în hârtia igienică umedă, gelul de duș, șamponul, spray-urile intime și lubrifianții. Dar și cremele anale și unguentele pentru hemoroizi pot favoriza alergii din cauza lidocainelor și a altor ingrediente active.
Ce declanșează eczema anală iritant-toxică?
În această formă de eczemă, există o acumulare de lichid. Acest lucru se poate întâmpla din cauza [hemoroizilor]() care supurează, a unei [fistule](), a incontinenței fecale, a mariscae sau a diareei. Transpirația datorată hainelor nepotrivite și prea strâmte poate duce, de asemenea, la secreții în zona anală. Fluidele pot conține bacterii, dar și substanțe agresive, cum ar fi acizi, baze sau amoniac. Dacă lichidul agresiv se acumulează în zona anală, se poate forma eczema. Ciclismul, drumețiile lungi sau, în cel mai rău caz, pur și simplu hârtia igienică tare intensifică apoi efectul substanțelor toxice.
Tratați eczema anală
Primul obiectiv al tratamentului este de a restabili calitatea vieții. Prin urmare, [mâncărimea\]\(/pruritul/) și arsura sunt tratate mai întâi. În paralel, se tratează cauza primară a eczemei.
Ce specialist este potrivit pentru eczema anală?
În general, medicul de familie poate fi consultat în cazul eczemelor anale acute. Dacă este vorba de eczeme anale toxice sau cronice, proctologul este persoana de contact potrivită.
Cum se tratează eczema anală?
Eczema anală acută trebuie tratată cât mai curând posibil. Terapia este orientată spre cauză.
- Opriți substanțele iritante: Pentru a găsi posibila sursă a eczemei, trebuie mai întâi să se renunțe la toate produsele aplicate local și să se folosească doar apă. Este necesară tamponarea temeinică cu un prosop. Odată ce eczema s-a vindecat complet, se pot folosi din nou produse de curățare ușoare. Chiar și după ce simptomele au dispărut, trebuie avut grijă să se folosească produse de igienă ușoare și să se curețe în principal cu apă.
- Creme și unguente: Pentru a calma și vindeca pielea iritată, se aplică local unguente cu zinc. Acesta formează o barieră pe piele împotriva substanțelor iritante din scaun. Prin urmare, unguentul cu zinc poate proteja, de asemenea, pielea iritată împotriva agravării acesteia de către scaune. Cremele care conțin anestezice locale, cum ar fi lidocaină, sunt utilizate ca terapie acută pentru [mâncărimi]() și durere.
- Remedierea bolilor: Pe cât posibil, afecțiunile preexistente care sunt cauze toxice ale eczemei anale trebuie tratate în primul rând. Aceasta include tratamentul hemoroizilor care lăcrimează, al fisurilor [anale]() sau al fistulelor. Acest lucru reduce acumularea de secreții toxice. Dacă terapia nu este posibilă, sunt importante contramăsurile adecvate. De exemplu, un tampon anal poate preveni formarea eczemei anale în cazurile de incontinență fecală.
- Adaptați dieta: Dacă se suspectează o intoleranță alimentară, trebuie evitate factorii declanșatori de disconfort intestinal și diaree. În plus, ar trebui evitate alimentele și aditivii care provoacă scaunele fierbinți. Printre acestea se numără în special condimentele picante, cum ar fi ardeii iuți și ardeiul iute.
- Curățarea: Trebuie evitați iritanții externi, de exemplu hârtia igienică aspră. Cel mai bine este să se facă duș în zona anală după defecație cu un bidet sau un duș de fund. După aceea, pielea din această zonă se usucă bine cu un prosop curat.
- Unguentele și cremele pentru vindecare pot provoca, de asemenea, eczeme. În special în cazul pielii sensibile care este predispusă la [neurodermatită]() sau psoriazis, trebuie acordată o atenție deosebită toleranței. Dacă simptomele se agravează sau nu se ameliorează în patru zile, produsul trebuie întrerupt.
Cum ajută remediile casnice la eczema anală?
Remediile casnice pot sprijini vindecarea eczemei anale și au un efect de îngrijire. Taninurile au un efect astringent, care închide suprafața pielii. Acest lucru permite pielii să se usuce și o face mai puțin sensibilă la iritanții externi. Bacteriile și ciupercile nu se pot răspândi pe pielea inflamată. Taninurile se găsesc în [hamamelis](), în ceaiul negru și în scoarța de stejar. Aceste remedii de casă pot fi folosite sub formă de comprese sau băi de șezut pentru eczema anală. În plus, se pot folosi creme și unguente făcute din diverse produse din plante. Mușețelul, calendula și hamamelisul favorizează vindecarea rănilor. Cu toate acestea, remediile de casă nu sunt potrivite pentru o terapie pe termen lung și conțin un anumit potențial alergic. Hamamelisul este potrivit în special pentru persoanele predispuse la alergii. Până în prezent, nu se cunosc reacții alergice la [hamamelis]().
Cum pot să sprijin în continuare vindecarea?
Lenjeria intimă trebuie să fie confecționată din țesături prietenoase cu pielea, care absorb bine umezeala. Printre acestea se numără materialele naturale, cum ar fi bumbacul și mătasea. Pentru incontinența fecală, ar trebui folosite tampoane care nu conțin materiale plastice. Lenjeria intimă umedă trebuie schimbată cât mai curând posibil. Aerul usucă rana, făcând mai dificilă supraviețuirea germenilor. Ori de câte ori este posibil, trebuie evitată folosirea lenjeriei de corp și a pantalonilor la domiciliu. Dacă nu doriți să rămâneți "fără fund", femeile pot alege pur și simplu o fustă largă, opacă. Pentru bărbați, o pereche de pantaloni scurți largi din bumbac fără pantaloni este potrivită.
Cât timp durează vindecarea eczemei anale?
Cu măsurile corecte, eczema anală se vindecă rapid și, de obicei, în patru zile. Cu toate acestea, dacă eczema nu este tratată, ea poate deveni cronică și poate dura mai mult timp până la vindecare.
Cum se tratează eczema anală la bebeluși?
Bebelușii și copiii pot face, de asemenea, eczeme anale. De obicei, cauzele sunt bolile de piele și alergiile. Loțiunile parfumate, produsele de curățare sau șervețelele umede nu ar trebui să fie folosite pentru copii. Copiii mai mici, în special, adesea nu sunt încă capabili să își curețe fundul în mod corespunzător. În funcție de vârsta lor, adulții ar trebui totuși să îi ajute și să îi îndrume.
Care sunt cauzele eczemei anale cronice?
Tratamentul eczemei anale trebuie efectuat până la vindecarea completă. În plus, factorii declanșatori trebuie să fie eliminați pe termen lung. În cazul în care eczema s-a dezvoltat din cauza unei alergii la uleiurile de parfum din șervețelele umede, aceasta va reapare la o nouă utilizare, în ciuda eliminării. Dacă schimbarea cauzei nu este oprită după vindecare, eczema anală poate deveni cronică și poate cauza probleme constante.
Preveniți eczema anală
Eczema anală poate fi prevenită printr-o curățare temeinică, dar delicată, a zonei perianale. Bolile existente ale zonei anale nu trebuie amânate, ci tratate înainte de apariția unor probleme secundare. Hainele largi din bumbac și tampoanele fără conținut de plastic reprezintă o bază importantă pentru prevenirea acumulării de umiditate în zona anală.
Cum se diagnostichează eczema anală?
Un medic poate diagnostica adesea eczema anală printr-o examinare fizică. Uneori poate fi necesară efectuarea unor teste cutanate pentru a identifica reacțiile alergice sau o biopsie a pielii pentru a exclude alte afecțiuni cutanate.
Este eczema anală contagioasă?
Nu, eczema anală nu este, în general, contagioasă, cu excepția cazului în care este cauzată de o infecție contagioasă, cum ar fi herpesul sau o infecție fungică.